Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής


Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, δίνουν μια γερή κατραπακιά σε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι ένα πιο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και των μέτρων σε βάρος του λαού.

Αλλά και σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι, με τη δική τους πολιτική, τα μνημόνια τελειώνουν.

Βασικό θέμα συζήτησης για τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών ήταν «η τόνωση των επενδύσεων και η αντιμετώπιση της αποτυχίας των αγορών στην Ευρώπη», σε συνθήκες που τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται ξανά απειλητικά πάνω από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σημειώνουν: «Η νέα έμφαση στις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τη δέσμευση των κρατών - μελών να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουν φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη».

Με άλλα λόγια, συστατικό στοιχείο της φιλοαναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, και κατ' επέκταση των κρατών - μελών της, είναι να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή η λιτότητα για το λαό!

Βέβαια, η προσπάθεια της ΕΕ να παρουσιάσει σε αντιδιαστολή τις επενδύσεις με τις «αγορές» συνιστά λαθροχειρία, αφού χωρίς τις «αγορές», όπου τα μονοπώλια συγκεντρώνουν το χρήμα όταν δεν το «ρίχνουν» στην παραγωγή, επενδύσεις δε γίνονται. Δηλαδή, το ίδιο χέρι που κάνει τις επενδύσεις, είναι αυτό που κινεί και τις «αγορές», ανάλογα με το πού αποκομίζει μεγαλύτερο κέρδος.

Αυτό επιβεβαιώνει στα συμπεράσματα και η Σύνοδος Κορυφής, καθώς «ζητεί να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στον Ομιλο ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) με στόχο την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις κατά την περίοδο 2015 – 2017».

Τα χρήματα αυτά είναι το γνωστό και πολυδιαφημισμένο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο, όπως λένε, θα διοχετευθεί στην αγορά και θα επιταχύνει την ανάπτυξη. 

Στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά θα δοθούν με τη μορφή δανείων σε μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις, αξιοποιώντας τα αντιλαϊκά μέτρα σε κάθε κράτος - μέλος, που έχουν ρίξει στα Τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης.

Να, λοιπόν, η ουσία της αλλαγής του μείγματος διαχείρισης και του εμπλουτισμού του με περισσότερα επεκτατικά στοιχεία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ: Τα μονοπώλια παίρνουν τον μποναμά και ο λαός συνεχίζει να στενάζει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βλέπε ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που σημαίνει λιτότητα «και των γονέων»...

Όσο για τη συγκυβέρνηση, που λέει ότι το δικό της μείγμα οδήγησε στο τέλος των μνημονίων, τα συμπεράσματα της Συνόδου γράφουν: «Ο στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, έχει ουσιώδη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

Θυμίζουμε ότι βασικό στοιχείο του «στενότερου συντονισμού» είναι τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα» και τα άλλα μνημόνια διαρκείας, με τα οποία το κεφάλαιο στην ΕΕ και οι κυβερνήσεις του δένουν χειροπόδαρα τους λαούς...

Από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου