Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις...

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ*


Νέο «τσεκούρι», που προστίθεται στις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σχεδιάζει η συγκυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για το νέο έτος, στον οποίο προεξοφλούνται νέες μειώσεις στις συντάξεις κατά 376 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση του νέου προϋπολογισμού, στα έσοδα του Ταμείου προϋπολογίζεται ποσό 376 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από «μειώσεις συντάξεων στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4052/2012»! 

Πρόκειται για τη διάταξη περί «μηδενικού ελλείμματος» που διέπει πλέον τη λειτουργία του νέου ενιαίου επικουρικού Ταμείου και που φέρνει αυτόματα μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που αποδίδει, ανάλογα με την πορεία των εσόδων και των εξόδων του. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα λειτουργία του ΕΤΕΑ, η μείωση των συντάξεων μπορεί να γίνεται κάθε τρίμηνο κατά τη διάρκεια του έτους. Η προηγούμενη μείωση στο ΕΤΕΑ επιβλήθηκε τον προηγούμενο Ιούλη και έφθασε στο 5,2%, με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα.

 

Οι νέες μειώσεις που σχεδιάζονται στους 1,075 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ μπορεί να φθάσουν και στο 16%, με δεδομένο ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στο ποσό των 2,330 δισ. ευρώ. 

Κατά τ' άλλα ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ εμφανίζεται πλεονασματικός(!) κατά 106,5 εκατομμύρια καθώς τα έσοδα προϋπολογίζονται στα 4,836 δισ. ευρώ και τα έξοδα στα 4,729 δισ. ευρώ. 

Μόνο που θα πρόκειται για «πλεονάσματα» πληρωμένα με το 
αίμα των συνταξιούχων, όπως και όλων των λαϊκών στρωμάτων.  

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις αυτές στο ΕΤΕΑ σχεδιάζονται να επιβληθούν τη στιγμή που η μέση επικουρική σύνταξη που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στα 181 ευρώ μεικτά.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ 

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Οι νέες περικοπές που δρομολογούνται στις επικουρικές συντάξεις είναι η συνέχεια στο σφαγιασμό τους, αποτελούν κομμάτι της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και συναγερμό!  

Τα μέτρα που προετοιμάζουν καθώς και αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί αποτελούν θηλιά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. 

Οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι σημερινοί άνεργοι, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα 4ωρα, 3ωρα, με δίμηνες και μηνιαίες συμβάσεις, οι γυναίκες είναι στο στόχαστρο. 

Τους καταδικάζουν από τη μια στη μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και σε συντάξεις στα όρια των 200 ευρώ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από την άλλη σε μηδαμινό πλέγμα προστασίας χωρίς πρόσβαση στην Υγεία και την Περίθαλψη.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία και γυναίκες να απαντήσουμε στην πολιτική που μας πτωχεύει, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους, συμβιβασμένους με τα ψίχουλα.

Καμιά αναμονή, καμιά ανάθεση του δίκιου μας στις διάφορες κυβερνητικές εναλλαγές!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου