Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Παζάρια για την παράταση του μνημονίου...

Φουντώνει η προεδρολογία*

 
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της συγκυβέρνησης στα παζάρια με την τρόικα.

Την Πέμπτη συνεδρίασε το EuroWorking Group και ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία για τα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι τις 14 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στο EuroWorking Group αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή» να υπάρξει συμφωνία «αξιολόγησης» ως τις 14 Δεκέμβρη 2014. 

Η προθεσμία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή «προληπτικής γραμμής πίστωσης», πριν από το κλείσιμο των Κοινοβουλίων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πάντως όλες οι πλευρές προαναγγέλλουν ότι θα υπάρξει παράταση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή και απομένει να προσδιοριστεί η χρονική της διάρκεια. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκέμβρη.

Τα σενάρια για την παράταση του μνημονίου

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το «Reuters», οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο της εξάμηνης παράτασης του μνημονίου μέχρι τα μέσα του 2015, για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια με τα νέα μέτρα, αλλά και για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν λόγω της προεδρικής εκλογής.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου», αναφέρεται.

Το έγγραφο περιλαμβάνει δυο, ακόμη 
σενάρια, για παράταση τριών και 12 μηνών. 

Το τελευταίο σενάριο σημαίνει ότι η συμμετοχή της ΕΕ στο πρόγραμμα θα έχει την ίδια διάρκεια με την παρουσία του ΔΝΤ, που λήγει το Μάρτη του 2016.
Σύμφωνα με το «Reuters», το έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup της Δευτέρας.

Εκλογολογία και προεδρολογία

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τροφοδοτεί τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα σχετικά σενάρια φούντωσαν μετά τη δήλωση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού». 

Η αναφορά αυτή πυροδότησε διάφορα σενάρια και στη συνέχεια συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι δεν εννοούσε εκλογές, αλλά το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση η προεδρολογία συντηρείται και από τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αξιοποιηθεί για να εκφραστεί η συναίνεση όλων των δυνάμεων του συστήματος, πριν ή μετά τις εκλογές.

«Το αναγκαίο αυτήν τη στιγμή είναι να υπάρχει ένας νεοεκλεγείς θεσμικός συνομιλητής, παράγων του πολιτεύματος, ο οποίος εκφράζει την εθνική ενότητα, να αποτελεί εθνικό σύμβολο και θα είναι συνομιλητής και των ξένων και των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου