Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ουκρανία: Άνοιξε το δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ το Κίεβο...

 Άμεση αντίδραση της Ρωσίας*



Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα Τρίτη υπέρ του να εγκαταλείψει η χώρα το καθεστώς ουδετερότητάς της, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η σχετική τροπολογία έγινε δεκτή με 303 ψήφους, 77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί. Μόλις 8 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Εχθρική κίνηση για τη Ρωσία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσε την κίνηση αυτή εχθρική ενέργεια. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι αντιπαραγωγική και θα αυξήσει τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της ως «αδέσμευτης χώρας» αποτελεί ένα μη φιλικό βήμα έναντι της Ρωσίας και θα «εντείνει τα προβλήματα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το καθεστώς ουδετερότητας υιοθετήθηκε το 2010 από την Ουκρανία, σε συμφωνία με τη Ρωσία και εμποδίζει τα δύο κράτη από το να ενταχθούν σε στρατιωτικές συμμαχίες.

Ημερομηνία για τις συνομιλίες έδωσε ο Ποροσένκο

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ των ένοπλων πολιτοφυλάκων και της κυβέρνησης του Κιέβου. 

Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, συμφωνήθηκε «ότι οι επόμενες συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής (που αποτελούν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Μινσκ θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή».

Ωστόσο, ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας δεν αναφέρει από την πλευρά της καμία ημερομηνία για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών, αλλά απευθύνει έκκληση για την επίτευξη «επείγουσας» συμπαγούς προόδου με στόχο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του Σεπτέμβρη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, Ντένις Πουσίλιν, επισήμανε ότι η πλευρά του είναι έτοιμη να συμμετάσχει τις επόμενες διαπραγματεύσεις του Μινσκ.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου