Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η Δύση ήταν τόσο αποφασισμένη να καταστρέψει τη Ρωσία, που οι κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί και χωρίς την κρίση της Ουκρανίας...

Παρέμβαση για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική*
 
 Ο Ρώσος Πρόεδρος στη βαρυσήμαντη ομιλία του χτες στο Κρεμλίνο
 
Η επέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ στην Ουκρανία, η στάση της Ρωσίας 
και τα προβλήματα  της καπιταλιστικής  οικονομίας, τα 
ζητήματα που απασχόλησαν στην ετήσια ομιλία Πούτιν.
 
 
Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική ενώπιον και των δύο Σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) στο Κρεμλίνο έκανε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
 
Επρόκειτο για μια παρέμβαση εφ' όλης της ύλης με επίκεντρο τις διεθνείς εξελίξεις και τη στάση της Ρωσίας και την εσωτερική κατάσταση, με αναφορά στην οικονομία και κίνητρα για την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους ότι έρχονται δύσκολα χρόνια. 
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της αστικής τάξης, του κράτους της, διάνθισε την ομιλία του, όπως το συνηθίζει, με έντονο «εθνικό, πατριωτικό και ενωτικό» πνεύμα. 
 
Βεβαίως, αυτό αφορά τους καπιταλιστές και ότι τα λαϊκά στρώματα, που, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, χάνουν δικαιώματα και κατακτήσεις και βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη γι' αυτά που πριν από 20 χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα.
 
Κριμαία, Ουκρανία και κυρώσεις στο επίκεντρο
 
Στο πρώτο τμήμα της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, λέγοντας ότι «έγινε γιατί το ζήτησε ο πληθυσμός με δημοψήφισμα και με απόφαση του εκλεγμένου κοινοβουλίου» και χαρακτήρισε το γεγονός «ιστορικό». Τόνισε ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη αποτελούν την «πνευματική πηγή του ρωσικού έθνους που με τον χριστιανισμό συγκροτήθηκε σε ενωμένο και μοναδικό» και επίσης ότι έχουν ιερή και πολύ σημαντική στρατηγική σημασία για τη Ρωσία, παρομοιάζοντάς τες μάλιστα με την Ιερουσαλήμ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία χαρακτήρισε τη στάση των «δυτικών εταίρων» ως υποκριτική και κυνική και σημείωσε ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ρωσική πολιτική «ήταν η σωστή», δε στήριξε όπως έκαναν οι δυτικοί την κατάληψη της εξουσίας με τη βια και τα όπλα, ενώ σημείωσε ότι η εκδίωξη του Β. Γιανουκόβιτς, «που δεν ανέβαλε αλλά ανέστειλε τη σύνδεση με την ΕΕ» ήταν «απομάκρυνση του νόμιμου προέδρου» και είπε πως «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τύχει υποστήριξης η ένοπλη κατάληψη της εξουσίας» ή «οι μαζικές δολοφονίες στην Οδησσό».

Επικρίνοντας τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος να προσπαθήσει να απευθυνθεί κανείς στη Ρωσία από θέση ισχύος. 

Ορισμένες χώρες θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Ρωσίας, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Οι «χτεσινοί εχθροί της Ρωσίας ήθελαν γι' αυτήν τη μοίρα που είχε η Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του '90», είπε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το γιουγκοσλαβικό σενάριο του διαμελισμού και της συντριβής και σε εμάς, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό δε συνέβη. Δεν το επιτρέψαμε», κατέληξε.

Η Δύση ήταν τόσο αποφασισμένη να καταστρέψει τη Ρωσία, που οι κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί και χωρίς την κρίση της Ουκρανίας, είπε. Η Ουκρανία δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού οι Δυτικοί επεδίωκαν εδώ και καιρό μία ανάσχεση της πορείας της χώρας, επέμεινε.

«Οι κυρώσεις δεν ήσαν παρά μία νευρική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. «Αλλά χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας», είπε. 

Ενώ εντυπωσιοθηρικά έκανε αναφορά στην κατάληξη που είχε ο Χίτλερ «όταν θέλησε να κατακτήσει τη Ρωσία». 

Βεβαίως η προσπάθεια να κλέψει η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία κάτι από την εποποιία της ΕΣΣΔ, του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στη συντριβή του φασισμού είναι διαρκής, αλλά δεν έχει σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα...

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη "ΔΙΕΘΝΗ"  του Ριζοσπάστη.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου