Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης από τον Ομπάμα...


ΚΥΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ 
ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ*
 
 
Oι εξελίξεις στην οικονομία, η πρόσφατη επίθεση χάκερς στην κινηματογραφική εταιρεία «SONY PICTURES» που χρεώθηκε στη ΛΔ Κορέας, οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το νέο (υπό Ρεπουμπλικανικής ηγεσίας) Κογκρέσο που αναλαμβάνει το 2015 και η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας κυριάρχησαν στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
 
  Αρχικά μίλησε για «βελτιωμένη» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, προβάλλοντας τις «πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου». 

Διαπίστωσε «βελτίωση» της κατάστασης για τη «μέση οικογένεια» στις ΗΠΑ λόγω αύξησης των (καλύτερα αμειβομένων) θέσεων εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας, χωρίς βέβαια να μιλήσει για τα εκατομμύρια χαμηλόμισθων, ανασφάλιστων και απόκληρων. 

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις μεγάλες ανισότητες εισοδήματος και πλούτου ανάμεσα στους λευκούς Αμερικανούς και Αφροαμερικανούς, μολονότι ισχυρίστηκε ότι η θέση των τελευταίων βελτιώθηκε επί των ημερών του.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, υπεραμύνθηκε του «διεθνούς ηγετικού ρόλου» των ΗΠΑ επικαλούμενος τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη Δυτική Αφρική για την «καταπολέμηση του "Εμπολα"».

Τόνισε επίσης ότι, παρά τις διαφωνίες με το Κογκρέσο, θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνιών, αναδεικνύοντας ως μείζονα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις (ιδιαίτερα στον τομέα φορολόγησης των μονοπωλίων), αναφέροντας την ανάγκη ενός «απλούστερου, δικαιότερου φορολογικού συστήματος», στο οποίο «όλοι θα πληρώνουν ανάλογα» ώστε να χρηματοδοτηθούν «δημόσια έργα που απαιτούνται».

Αρκετές από τις ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην επίθεση χάκερς στις βάσεις δεδομένων της κινηματογραφικής εταιρείας «SONY PICTURES», την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα απέδωσε, επικαλούμενος το FBI, στη ΛΔ Κορέας. 

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης αυτής της «επίθεσης από τη ΛΔ Κορέας με άλλη χώρα», σημειώνοντας ότι θα επιλέξει εκείνος τον ανάλογο χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης.

Αναφερόμενος στην απόφαση της «Sony» για ματαίωση προβολής της ταινίας «Η Συνέντευξη», που διακωμωδούσε την επιχείρηση δολοφονίας του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, ο Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε ένα δικτάτορα να επιβάλει λογοκρισία στις ΗΠΑ». (Πάντως την ίδια ώρα ο πολιτικός σύμβουλος της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, απέρριπτε τις κατηγορίες, δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτούς τους χάκερς»).

Ερωτηθείς σε στημένες ερωτήσεις εάν οι νέες σχέσεις με την Κούβα «οδηγήσουν σε επιδείνωση της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς», ο Ομπάμα εμφανίστηκε να μην το αποκλείει, ουσιαστικά μην κρύβοντας ότι θα δοκιμάσει, κατά περίπτωση, την τακτική του «καρότου» και του «μαστιγίου», ενώ επίσης δεν απέκλεισε αναθεώρηση αυτής της τακτικής. 

Είπε ότι δεν μπορεί να άρει μονομερώς τον αμερικανικό αποκλεισμό, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με το Κογκρέσο. 

Ξεκαθάρισε όμως σε όλους τους τόνους ότι η νέα τακτική, αφού «απέτυχε ό,τι έγινε τα προηγούμενα 50 χρόνια, θα βοηθήσει να υπάρξει αλλαγή στην Κούβα», δηλαδή ο σταθερός στόχος των ιμπεριαλιστών για ανατροπή του σοσιαλισμού δεν αλλάζει.

*Από το 902.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου