Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

«Είναι μια ώρα που πρέπει... εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί λύση»

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού
Ερωτήματα προκαλεί η στάση της κυβέρνησης*


Σε ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει την παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης για τους κρατούμενους φοιτητές, και η οποία έχει απορριφθεί από τον Ν. Ρωμανό.

Η στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα.

Το ΚΚΕ και άλλα κόμματα κατέθεσαν στη Βουλή προτάσεις για νομικές αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, απέρριψε μια σειρά τροπολογίες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει κάποιες βελτιωτικές αλλαγές μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ 

«Είναι μια ώρα που πρέπει να μπουν στην άκρη τα νομικά προσχήματα και τα νομικά κωλύματα, και να πείτε ευθαρσώς εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί λύση», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, με αφορμή την απόρριψη των τροπολογιών από τον Χαράλαμπο Αθανασίου (δείτε εδώ το video).

Επίσης χαρακτήρισε τεράστια υποκρισία και επιλεκτική ευαισθησία, τα περί «νομικής συνέχειας» και «δικαιϊκού συστήματος», επισημαίνοντας ότι εάν ήταν έτσι η κυβέρνηση δεν θα έφερνε το νομοσχέδιο που ανατρέπει όλη την ουσία του ποινικού δικαίου. (σ.σ. νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας).


«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα γεγονός. Ένας νέος άνθρωπος πεθαίνει. 
Έχετε την πολιτική βούληση να το λύσετε, ναι ή όχι», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις τους (δείτε εδώ το video).

Ερωτηματικά από τη στάση της κυβέρνησης

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. Όπως είπε, «ανεξάρτητα από τη γνώμη που εμείς πολιτικά έχουμε για τις πράξεις του συγκεκριμένου, που -φυσικά το έχουμε πει- δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το λαϊκό κίνημα, ούτε με τους κοινωνικούς αγώνες, ούτε με τίποτα από όλα αυτά, εδώ μιλάμε για το δικαίωμα ενός κρατούμενου, ενός νέου ανθρώπου να σπουδάζει και να μορφώνεται».

Πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή υπήρχαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος. Και το γεγονός ότι δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα, από αυτά που εμείς είχαμε και τα οποία είχαμε διατυπώσει. 

Γιατί, αφέθηκε εδώ και ένα μήνα να σέρνεται μία κατάσταση, να επιβαρύνεται και να κινδυνεύει η υγεία ενός ανθρώπου, να ρίχνεται λάδι στη φωτιά, και γενικότερα να υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός σε μία περίοδο όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, σε μία περίοδο όπου υπάρχουν νέα μέτρα, και ο λαός μας πρέπει εκεί να στρέψει την προσοχή του».

Σε σχέση με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την τηλεδιάσκεψη και τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Αιτιολογώντας αυτή τη θέση, υπογράμμισε ότι θα δίνονται με το σταγονόμετρο οι εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους, ενώ η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της συμμετοχής του κρατούμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως στοιχείο της κοινωνικής επανένταξης. 

Στο μεταξύ, απεργία δίψας ξεκίνησε από σήμερα σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο επί 31 μέρες απεργός πείνας Ν. Ρωμανός, μετά από τη χτεσινή απόρριψη από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Θεοδώρου, της αίτησης του κρατούμενου, που ζητούσε να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Ο δικηγόρος του, μετά από τη γνωστοποίηση της απόρριψης, δήλωσε: «Ένας ακόμα δεσμός του Νίκου Ρωμανού με τη ζωή έσπασε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου