Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία...

Ανταγωνισμοί επιχειρηματιών για το ζεόλιθο*


Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποτελεί παράδειγμα του αξιόλογου δυναμικού που διαθέτει η χώρα σε ορυκτό πλούτο και ενεργειακές πηγές, και ταυτόχρονα των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης της εγχώριας εξορυκτικής, ενεργειακής και μεταλλουργικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε μεταλλευτικά ορυκτά, όπως χρυσό, άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, αντιμόνιο, ζεόλιθο...

Χρήσιμο ορυκτό
 
Ο ζεόλιθος, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό που προσφέρει τη δυνατότητα δέσμευσης βακτηριδίων, αερίων, οργανικών και ανόργανων ενώσεων, με δυνατότητα χρήσης σε πλήθος περιβαλλοντικών βιομηχανιών, ενεργειακών και αγροτικών εφαρμογών. 

Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τον καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, για την παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, την κατεργασία ζεολυματολάσπης και βιομηχανικής λάσπης για ασφαλή απόθεση, την εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, τη δέσμευση και την απομάκρυνση βακτηρίων, ως υλικό αποσμητικών, ως βελτιωτικό αγροτικών καλλιεργειών.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι χρήσεις του ζεόλιθου είναι αναγκαίες για την προστασία και θεραπεία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι ανάγκες της χώρας μας σε ζεόλιθο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 τόνους και καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, κ.λπ.). 

Στα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν στον Εβρο, στην περιοχή των Πετρωτών (έως 100 εκατ. τόνων) και της Κίρκης (αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες), ο ζεόλιθος είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας (η περιεκτικότητα φτάνει το 87%, από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στον κόσμο).

Γιατί δεν αξιοποιείται; Ποιο είναι το πραγματικό εμπόδιο και δεν προχωρούν σε παραγωγή ακόμη και αδειοδοτημένες μονάδες;...


...Στο πλαίσιο του δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, θα μπορούσε ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιηθεί σε όφελος της ευημερίας του λαού.

Τι γίνεται όμως σήμερα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης; 

Ο ορυκτός πλούτος παραδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και η αξιοποίησή του εξαρτάται από το ποσοστό κέρδους που μπορεί να αποφέρει, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού
 
Το ΚΚΕ ανέδειξε τον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο που ξέσπασε, με την παράδοση του ζεόλιθου στους επιχειρηματικούς ομίλους ως συμβολή του κράτους στην ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, προβάλλοντας και την πολιτική, όλες τις προϋποθέσεις, με τις οποίες η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα είναι σε όφελος του λαού.

Με αφορμή τον «πόλεμο» ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες που «ορέγονται» να αρπάξουν το πολύτιμο ορυκτό, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της.

Σημείωνε τότε: «Στον πόλεμο αυτό, πίσω από τις εταιρείες, ανοιχτά πια, στοιχίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από κοντά και διάφοροι "ειδικοί", που τους πήρε ο καημός για την ανάπτυξη της περιοχής μας, περιδιαβαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ, "σπρώχνουν" και αυτοί το ζεόλιθο της περιοχής στα σαγόνια πολυεθνικών ομίλων.

Στην παρέα τους προστέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που με δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη τάχθηκε υπέρ της παράδοσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στις εταιρείες, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις αυτές ήπιας μορφής.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "επενδυτές".  

Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους, ντόπιους ή ξένους, επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα».

Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου