Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

«Έτσι, για να συνοψίσω...»

Με το βλέμμα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες 
συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ *


Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με αφορμή την Ουκρανία, αλλά και οι τρόποι για να συνεχιστεί η διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες αποτελούν το κύριο θέμα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ενδεικτική των προθέσεων του ΝΑΤΟ, να αναζητήσει προσχήματα για τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, είναι η χτεσινή δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιτέθηκε στη Ρωσία καταλογίζοντάς της μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων γύρω και μέσα στην Ουκρανία, στα χέρια των «βίαιων αποσχιστών», όπως και «μια μεγάλη αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας πέριξ της Ευρώπης και παραπέρα». 

Ταυτόχρονα, διαμήνυσε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην πορεία που επέλεξε».

Δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, να αναφερθεί στους τζιχαντιστές, χαιρετίζοντας τη δράση του «συνασπισμού» που σχηματίστηκε εναντίον τους υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Θύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη, συμφωνήθηκε ένα Σχέδιο Άμεσης Δράσης («Readiness Action Plan»), με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «προκλήσεις» στα «ανατολικά» και τα «νότια».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δεσμευτεί στην έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του σχεδίου. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα επανεξετάσουμε την πρόοδό μας και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Έχουμε ήδη ενισχύσει την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας μας. Έχουμε πέντε φορές περισσότερα αεροπλάνα στον αέρα

Οι δυνάμεις μας ξεκινούν ασκήσεις κάθε δύο μέρες. Και έχουμε επίσης αυξήσει τον αριθμό των πλοίων μας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα

Όλοι οι σύμμαχοι συνεισφέρουν. Αναπτύσσουμε επίσης τη δύναμη "Αιχμή του Δόρατος" (ο σχηματισμός της άμεσα διαθέσιμης αυτής στρατιωτικής δύναμης επίσης αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Ουαλίας), ώστε να είναι σε θέση να απαντά εντός ημερών. 

Εργαζόμαστε για να παρατάξουμε αυτή τη νέα δύναμη το 2016», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Στο μεταξύ, ενισχύουμε ό,τι έχουμε. Αναμένω ότι στις αρχές του επόμενου έτους, ένας αριθμός των συμμάχων θα προσφέρουν μία προσωρινή δύναμη με ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Αυτό θα μας κάνει ακόμα καλύτερα προετοιμασμένους για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε κρίση που προκύπτει γύρω από τα σύνορά μας».

«Έτσι, για να συνοψίσω», κατέληξε ο γγ του ΝΑΤΟ, «περιμένω να δω τέσσερα συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτήν την υπουργική συνάντηση:
 
- Μια συμφωνία για τη συνεχή παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας τον επόμενο χρόνο. 
 
- Την ανακοίνωση της ενδιάμεσης "Αιχμής του Δόρατος", ώστε να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας. 
 
- Ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη για την Ουκρανία. 
 
- Έναρξη μιας νέας αποστολής στο Αφγανιστάν».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου