Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Νέες συνεργασίες με πολλούς «παραλήπτες»

ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ*
 
Οι αστικές τάξεις Ρωσίας και Ινδίας αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους
 
Το πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Νέο Δελχί σηματοδότησε τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους και καθόλου τυχαίους τομείς. 
 
Η «συγκατοίκηση» Ρωσίας - Ινδίας στους BRICS και συνολικά στο «κλαμπ» των αναπτυσσόμενων χωρών δεν είναι το μόνο που σήμερα τις ενώνει. Και οι δυο αντιπροσωπεύουν ανερχόμενες αστικές τάξεις που θέλουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους περιφερειακά αλλά και διεθνώς. 
 
Αναζητούν «συμμαχίες» που θα διευκολύνουν τα σημερινά τους σχέδια για κλοπή του πλούτου των λαών, ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών, εκτοπισμό των ανταγωνιστών τους, σε μια περιοχή του πλανήτη μάλιστα όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου, πολυπληθείς αγορές, νεαρό και άφθονο εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αντικειμενικά έδαφος για ανταγωνισμούς με μια σειρά δυνάμεις, όπως και η Κίνα.
 
«Ο πιο σημαντικός αμυντικός εταίρος»
 
Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υπογράμμισε όλο νόημα: «Αν και οι επιλογές της Ινδίας έχουν αυξηθεί σήμερα, η Ρωσία θα παραμείνει ο πιο σημαντικός αμυντικός μας εταίρος. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε διεξάγει κοινές ασκήσεις και στις τρεις πτέρυγες των Ενόπλων Δυνάμεων». Νωρίτερα είχε επισημάνει: «Ο χαρακτήρας των γεωπολιτικών και διεθνών σχέσεων αλλάζει. Ωστόσο, η σημασία αυτής της σχέσης (σ.σ. Ρωσίας - Ινδίας) και η ξεχωριστή θέση που έχει στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας δε θα αλλάξει. Με πολλούς τρόπους, η σημασία της και για τις δύο χώρες θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο μέλλον».

Ο Μόντι είπε τα παραπάνω, ενώ η Ινδία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, αν και έχει μειωθεί το ποσοστό ρωσικής προέλευσης του εξοπλισμού των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων (σήμερα υπολογίζεται σε 60% από 80% πριν από μερικά χρόνια).

Η Κοινή Δήλωση που μοιράστηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει ότι οι δύο πλευρές «θα εμπλουτίσουν τη διμερή αλληλεπίδραση μέσα από τακτικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με (σ.σ. στρατιωτική) εκπαίδευση ο ένας στα ιδρύματα και τις υπηρεσίες του άλλου αλλά και θεσμοθετημένες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων».

Από τη μεριά του, ο Πούτιν επισήμανε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν από κοινού, ειδικά για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Ιράκ, στη Συρία, για τη «σταθεροποίηση του Αφγανιστάν», αλλά και για «τη δημιουργία νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και συνεργασίας» στην Ασία...

...Μπίζνες και με διαμάντια
 
Δώδεκα ινδικές εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαιο τριετούς διάρκειας για να εισάγουν διαμάντια απευθείας από τη ρωσική εξορυκτική εταιρεία «Alrosa». Η είδηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ακόμα από το σωρό όσων συνόδευσαν το ταξίδι Πούτιν στη Ρωσία. Ισως όμως και να έχει χωριστή αξία, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τα διαμάντια δεν αφορά κυρίως ... κολιέ και τα βραχιόλια.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 80% των εξορυσσόμενων διαμαντιών του κόσμου χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, ότι η Ρωσία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) παραγωγός διαμαντιών στον πλανήτη αλλά και ότι η κοπή και λείανση των εννιά στα δέκα διαμαντιών γίνεται στην Ινδία, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ... «αδαμάντινη επισφράγιση» της συνεργασίας Ινδίας - Ρωσίας δεν είναι τυχαία.

Μόντι και Πούτιν «άνοιξαν» από κοινού τις εργασίες της (πρώτης) Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Διαμαντιών που έγινε στο Νέο Δελχί (11 - 12/12) υπό την αιγίδα του ινδικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ορυκτό αφορά απ' ό,τι φαίνεται τη στήριξη σημαντικών βιομηχανικών κλάδων, καθώς το διαμάντι ξεχωρίζει για τη σκληρότητά του, που μαζί με τη θερμική αγωγιμότητά του το κάνουν κατάλληλο για την κατασκευή μιας σειράς εργαλείων, χρήσιμο στην κοπή, λείανση, διάτρηση, στίλβωση σκληρών υλικών. Πρόκειται για επεξεργασίες που συναντιούνται ευρέως σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης διευρύνουν τις χρήσεις που θα μπορούσε να έχει το συγκεκριμένο ορυκτό. 

Πριν από δύο χρόνια, εντοπίστηκε στη 
Σιβηρία κοίτασμα με ιδιαίτερα σκληρά διαμάντια. 

Τότε, επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών είχαν ισχυριστεί ότι τα συγκεκριμένα κοιτάσματα «στη βιομηχανία εργαλείων, στην εξόρυξη πετρελαίου, στην επεξεργασία σκληρών υλικών, μπορεί να επιφέρουν κυριολεκτικά μια επανάσταση, επειδή είναι η σκληρότερη ουσία που βρίσκεται στη φύση... (επίσης) σε μια σειρά εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία. Στην ηλεκτρονική, στην οπτική και οπτο-ηλεκτρονική βιομηχανία, και στην κατασκευή όλων των ειδών φακών ακριβείας».

Η ρωσο-ινδική συμφωνία αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στους Ινδούς βιομήχανους που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, που κάθε χρόνο εξάγει εμπορεύματα αξίας 20 δισ. δολ. Ασφαλώς, τα πλούτη του κεφαλαίου θα αυξηθούν μέσα από την άγρια εκμετάλλευση των εργατών που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. 

Μόνο στην περιοχή Σουράτ, όπου ορισμένοι εκτιμούν ότι πραγματοποιείται το 90% της παγκόσμιας κοπής και λείανσης διαμαντιών, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βγαίνει από ανήλικους εργάτες. Αστικά ΜΜΕ έγραφαν πριν από μερικά χρόνια ότι οι εργάτες εκεί πληρώνονται περίπου το 1% της αξίας του πλούτου που βγάζουν. 

Ισως, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που το Σουράτ ανήκει στην πολιτεία Γκουτζάρατ, που έχει διακριθεί για την προσέλκυση επενδυτών και τους ρυθμούς ανάπτυξης, από την περίοδο που τοπικός κυβερνήτης ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου