Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

«Δεν θα απαρνηθούμε τις αρχές μας»

Ρ. Κάστρο: ««Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο 
με  όρους  σεβασμού  και  αμοιβαιότητας  για  τις  διαφορές  μας...» *
 

 Οι Πέντε στην Ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας

Το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή του Κοινοβουλίου της Κούβας, που έγινε το περασμένο Σάββατο, είχε φέτος μια ιδιαιτερότητα. 

Συνοδεύτηκε με συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς για την επιστροφή στην πατρίδα των 5 Κουβανών αγωνιστών, που φυλακίστηκαν άδικα για 16 χρόνια στις ΗΠΑ, επειδή υπερασπίστηκαν τη χώρα τους από τις επιθέσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι. 

Οι πέντε μαζί με τις οικογένειές τους τιμήθηκαν από αυτό το ανώτερο κρατικό όργανο, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πιο βαριά καταδικασμένος, με 2 φορές ισόβια, Χεράρδο Ερνάντες, και η γυναίκα του Αντριάνα Πέρες, περιμένουν μετά από πολλές δυσκολίες σε περίπου 15 μέρες να γεννηθεί η κόρη τους. 

Επίσης, στο κλείσιμο παραβρέθηκε ο Ελιάν Γκονζάλες, που η υπόθεσή του το 1999 είχε συγκινήσει, όταν 6χρονο παιδί τότε βρέθηκε στις ΗΠΑ επιζών σε ναυάγιο (ενώ η μητέρα και ο πατριός του πνίγηκαν και κατέληξε σε αντικουβανούς συγγενείς του) για να γυρίσει ενάμιση χρόνο μετά στην πατρίδα και τον πατέρα του. 

Επίσης, παραβρέθηκε και ο ήρωας της Κούβας Ορλάντο Καρντόσο Βιγιαβισένσιο, αντισυνταγματάρχης, που φυλακίστηκε για 11 χρόνια στη Σομαλία όταν συμμετείχε στη διεθνιστική αποστολή της Κούβας στην Αιθιοπία και αποφυλακίστηκε πριν από 20 χρόνια.

 
Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές Φερνάντο, Ραμόν, Χεράρδο, Αντόνιο και 
Ρενέ ελεύθεροι στην πατρίδα τους με τον ηγέτη της, Ραούλ Κάστρο

Ο Πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στην εκτενή ομιλία του έκανε αναφορά στους στόχους που μπαίνουν για το 2015 με βάση τις κατευθύνσεις για την επικαιροποίηση της οικονομικής πολιτικής, που, όπως σημείωσε, αποσκοπεί στο να κάνει «πιο βιώσιμο και μη αναστρέψιμο το σοσιαλισμό στην Κούβα».

Σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων 
ΗΠΑ και Κούβας σημείωσε χαρακτηριστικά:  

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας χωρίς σκιά για τη δική μας κυριαρχία και αυτοδιάθεση ή όπως θα έλεγε ο Φιντέλ χωρίς να απαρνηθούμε ούτε μια από τις αρχές μας».

Και συνέχισε: «Έχουμε σταθερή πεποίθηση και πολλούς προβληματισμούς για ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμφωνούμε να συζητήσουμε για οποιοδήποτε θέμα, οτιδήποτε θέλουν να συζητηθεί για την Κούβα αλλά και για τις ΗΠΑ. 

Αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ότι για να βελτιώσει η Κούβα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να απαρνηθεί τις ιδέες της για τις οποίες παλεύουμε πάνω από έναν αιώνα, όπου ο λαός μας έχει δώσει πολύ αίμα και έχει περάσει μεγάλους κινδύνους. 

Είναι έτσι απαραίτητο να κατανοηθεί ότι η Κούβα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που ο λαός του με ελεύθερη επιλογή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αποφάσισε το σοσιαλιστικό δρόμο, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό του σύστημα. 

Όπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον σεβασμό απέναντι στην εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση». 

Ενώ υπογράμμισε ότι «η Κούβα έχει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα, πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, γιατί πολλοί θα θελήσουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία» και κάλεσε να δυναμώσει η διεθνής αλληλεγγύη.

*Από τη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗ"  του Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου