Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Βάλτε τώρα που γυρίζει...

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση 
της συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ*


ΔΗΜΑΡ

Θέμα ημερών μοιάζει να είναι η ανακοίνωση της συνεργασίας ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για συμμετοχή στελεχών της στα ψηφοδέλτια που συγκροτεί η Κουμουνδούρου, με πρώτο και καλύτερο τον Φ. Κουβέλη, για τον οποίο πολλά ακούγονται, όπως ότι προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των στελεχών που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας, παρότι τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια συνηγορούν υπέρ της.

Χτες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που «επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να επισπεύσει την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών». 

Κι αυτό γιατί -όπως είπε- έφερε νωρίτερα τη σχετική διαδικασία, αν και γνώριζε ότι στη βάση της πολιτικής της δεν μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις. 

Ο Φ. Κουβέλης έσπευσε να ενισχύσει τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές αποτελούν «αφετηρία εξελίξεων που θα κάνουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα».

Η Αγ. Κωνσταντίνου δεν άφησε ασχολίαστη και τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου στο κομμάτι που την αφορούσε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «κόμματα και πολιτικοί παράγοντες που ακροβατούν μεταξύ συντηρητικών πολιτικών και διεκδίκησης αντιπολιτευτικού ρόλου, δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα στη ΔΗΜΑΡ περί πολιτικής σαφήνειας»...

ΠΟΤΑΜΙ


Η ... διεύρυνση φέρνει γκρίνια

Σαν «όχημα» για την επανείσοδό τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές φαίνεται να βλέπουν το Ποτάμι μια σειρά παράγοντες της αστικής διαχείρισης, στελέχη μέχρι πρότινος άλλων κομμάτων.

Ταυτόχρονα, και το νεότευκτο σχήμα του Στ. Θεοδωράκη αντιμετωπίζει αυτού του είδους τη «διεύρυνση» σαν αναγκαία συνθήκη, για να εξασφαλίσει τέτοια θέση μετά τις εκλογές που θα του επιτρέψει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις ακόμα και στο σχηματισμό κυβέρνησης.

 Έτσι, μετά τον Σπ. Λυκούδη, με τον οποίο ανακοινώθηκε ήδη η συνεργασία, μια θέση στα ψηφοδέλτιά του φέρεται να διαπραγματεύονται άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Κατερίνα Μάρκου και η Νίκη Φούντα, ο Γρ. Ψαριανός, ο Α. Παπαδόπουλος, η Αννα Διαμαντατοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης, ο Π. Τατσόπουλος κ.ά.

Ο ...συνωστισμός προκαλεί ωστόσο εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο Ποτάμι από στελέχη που αντιδρούν στον επικείμενο παραγκωνισμό τους και τον σχεδόν βέβαιο εξοστρακισμό τους από την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Οι διαφωνούντες επικαλούνται την αρχική υπόσχεση του Στ. Θεοδωράκη ότι το κόμμα του δεν θα αντλήσει στελέχη από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, ενώ διαφωνούν και με το ύφος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί δυνάμει σύμμαχό τους.

Ταυτόχρονα, το κλίμα επιβαρύνουν και μια σειρά από οργανωτικά προβλήματα, μιας και σε πολλούς νομούς καταγράφεται αδυναμία συγκρότησης οργανώσεων και εξεύρεσης υποψηφίων βουλευτών.

Δίνοντας το στίγμα της συνεργασίας, ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε στον «Αθήνα 9.84», ότι «...κι εμείς επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το Ποτάμι, γιατί θεωρούμε ότι ο χώρος είναι προσφορότερος, για να κυοφορηθούν μεγάλες πρωτοβουλίες».

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου