Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

«...Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών»

Κυβέρνηση: 8η Κυριακή με ανοιχτά 
μαγαζιά δώρο στους μεγαλεμπόρους*


Ακόμα μια Κυριακή προστίθεται στις εφτά Κυριακές κατά τις οποίες , σύμφωνα με το νόμο 4177/2013 προβλέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. 

Με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε σήμερα η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, έκανε δεκτή την απαίτηση των επιχειρηματιών του κλάδου οι εφτά Κυριακές να γίνουν οκτώ, με το άνοιγμα των καταστημάτων και την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 28 Δεκέμβρη.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη βδομάδα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά μεγάλα εμπορικά καταστήματα είχαν ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους πρόγραμμα και εορταστικό ωράριο, στο οποίο υπολόγιζαν και την τελευταία Κυριακή του έτους, πριν την κατάθεση και την ψήφιση της τροπολογίας.

Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία συνεχίζεται και, όπως φαίνεται, οι εφτά Κυριακές φέρνουν και τις επόμενες. 

Υπενθυμίζουμε πως με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούλη θεσμοθετήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε εννιά τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσωρινά ανασταλεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, η πρόσφατη τροπολογία αποδεικνύει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «ξήλωμα» της Κυριακής - αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων. 


Σε παλιότερη ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημείωνε, ανάμεσα σε άλλα:

«Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. 

Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.

Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ. 

Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών».

1 σχόλιο: