Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Λαϊκή Συμμαχία, η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Αναμετάδοση του προγράμματος  των εργαζομένων της ΕΡT ΕΔΩ

Κορυφή του παγόβουνου η ΕΡΤ*


Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι το λουκέτο που αποφάσισε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ, είναι κρίκος στην αλυσίδα μιας νέας ολομέτωπης επίθεσης, που έχει στην αιχμή τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά αφορά συνολικά την εργατική τάξη και όλο το λαό. Το ζήτημα της ΕΡΤ έχει την αυτοτέλειά του. Αφορά σε χιλιάδες εργαζόμενους, βοηθά να ανοίξουν ζητήματα για τον ελέγχο της ενημέρωσης από τους καπιταλιστές και το κράτος τους. 
 
Ο λαός όμως δεν πρέπει να χάσει το κύριο. 

 Οτι αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει γενικότερους στόχους, που σχετίζονται με τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου και με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που υπέγραψε η κυβέρνηση και εφάρμοσε πρώτα στην ΕΡΤ, αφορά συνολικά τους Οργανισμούς του δημοσίου και συνακόλουθα χιλιάδες εργατοϋπάλληλους, πέρα από εκείνους της ΕΡΤ. 
 
Όπως μάλιστα δείχνει το παράδειγμα των ΕΑΣ και των άλλων εργοστασίων της αμυντικής Βιομηχανίας, με εργαλείο την επίμαχη ΠΝΠ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σαρώσει παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας. Ομοίως, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε φορείς που παρέχουν επιστημονικό έργο, στερώντας από το λαό εργαλεία που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό της ανάπτυξης προς όφελός του.
 
Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΜ), η κυβέρνηση θα κλείσει κοινωνικές υπηρεσίες, μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις δημόσιες παροχές και τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ενώ θα βαθύνει και η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Σε όλα αυτά, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συμφωνήσει. 

Για λόγους που σχετίζονται και με τη θέση που το καθένα διεκδικεί στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, μεγεθύνουν τη διαφωνία τους σε δευτερεύοντα ζητήματα αφού στα στρατηγικά συμφωνούν, την οποία αξιοποιούν ταυτόχρονα σαν «πρόβα τζενεράλε» για τα λουκέτα που έρχονται σε παραγωγικές επιχειρήσεις, με νέες 
στρατιές ανέργων και πολλαπλάσιες συνέπειες για το λαό. 

Η συμφωνία τους στη γενική πορεία πλεύσης, προκύπτει από τη στρατηγική που ενιαία υπηρετούν στη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου και άρα σε βάρος του λαού. 

  
Όλα τα μέτρα που προωθούν, εκεί στοχεύουν: 
Να γίνει φτηνότερη η εργατική δύναμη. 

Να απελευθερωθούν - ιδιωτικοποιηθούν - εμπορευματοποιηθούν παραπέρα τομείς της οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, προς όφελος των μονοπωλίων. Να «εξορθολογιστούν» τα δημοσιονομικά, με περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου το κράτος να προσαρμοστεί σε ρόλο - επιτελείου για τις υποθέσεις του κεφαλαίου και να περισσεύει χρήμα για φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια στις επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στον αντίποδα αυτής της διαχείρισης, αλλά προβάλλει μια άλλη, που δίνει μεγαλύτερο ρόλο στις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, σαν καραμπινάτες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει κι αυτός «αναδιάρθρωση της ΕΡΤ», που σημαίνει απολύσεις και συρρίκνωση. Μιλάει για «υγιή επιχειρηματικότητα», την οποία θα ενθαρρύνει το κράτος. Κοροϊδεύει το λαό ότι έτσι θα τον προστατεύσει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Σ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης, ο λαός έχει μόνο να χάσει. 

 

Η πορεία σε βάρος του  δεν  πρόκειται να  αντιστραφεί, ούτε  καν  να  αναχαιτιστεί προσωρινά,  αν  στην  ημερήσια διάταξη της πάλης του δεν μπει η προοπτική  του  άλλου δρόμου ανάπτυξης,  με ενότητα της εργατικής τάξης και συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τη στρατηγική των μονοπωλίων, διεκδικώντας αυτά να γίνουν λαϊκή περιουσία.  Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτή την αναγκαιότητα, που είναι ο πυρήνας της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ.

Η διέξοδος για το λαό υπάρχει 
στον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Η  λαϊκή  εξουσία  έχει  τη  δύναμη να  λύσει μια  και  καλή  τις  σημερινές  αγεφύρωτες αντιθέσεις, να κοινωνικοποιήσει τους βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, χωρίς τους καπιταλιστές και χωρίς καμιά ανάγκη για καπιταλιστικά κέρδη. Να αναπτύξει ολόπλευρα  δραστηριότητες  και  κλάδους  που  πάντα  θα  εξελίσσονται  ταυτόχρονα  και παράλληλα με τις ανάγκες των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.  
 
Αυτή είναι η διέξοδος, από την καπιταλιστική κρίση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, που σηματοδοτεί σήμερα  η Λαϊκή Συμμαχία!

*Από τον Ριζοσπάστη (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου