Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τέλος τα πανηγύρια, ώρα για ταξική αναμέτρηση.


 Η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί το ΣτΕ διέταξε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει γιατί νίκησε ο διάλογος.

Η ΔΗΜΑΡ πανηγυρίζει γιατί επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της ως κυβερνώσα αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή πανηγύρισε γιατί νίκησε η δημοκρατία. Κι όταν δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους δικούς του το 'ριξε στα δικανικά: Είναι παράνομη η κυβέρνηση, λέει, γιατί δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ, όμως, ρητά διατάσσει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτή η απόφαση ζητά να εφαρμοστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή!    

Χαρμολύπη.

Στην περίπτωση των εργαζομένων της ΕΡΤ ισχύει απόλυτα.

Αποβραδίς έτρεξαν διάφοροι και τους είπαν ότι «το ΣτΕ διέταξε να ανοίξει η ΕΡΤ». Να τα χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά. Και δικαιολογημένα.

Ύστερα ήρθε το μπουγιουρντί: Το ίδιο το κείμενο του ΣτΕ κι ακόμα χειρότερα οι εξηγήσεις που έδωσε πρόσθετα ο πρόεδρός του. Το ΣτΕ θεωρεί νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ, νόμιμες τις απολύσεις και διατάσσει να εκπέμψει ο νέος φορέας.

Μαύρη μαυρίλα στα πλατό του ραδιομέγαρου, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι παρουσιαστές προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν μια εκτίμηση από διάφορους δικηγόρους ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Διατηρούν, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, την αυταπάτη ότι η ταξική πάλη κρίνεται στα δικαστήρια.

Τους είναι - ακόμα - αδύνατο να διαβάσουν την επιμονή της αστικής τάξης που με πρωτοσέλιδα άρθρα κάνει καθαρό ότι για να βγουν οι καπιταλιστές από την κρίση πρέπει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, και ο χώρος της ενημέρωσης είναι ένα τέτοιο πεδίο. Τους είναι - ακόμα - αδύνατο να δουν αυτό που ήδη βλέπουν οι εργαζόμενοι σε άλλους φορείς του Δημοσίου, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά νομοθετεί συνολικά το πέρασμα τομέων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Έχουν, όμως, ένα προνόμιο: Βρίσκονται στο δρόμο. Εκεί που στην άμεση αντιπαράθεση με τους καπιταλιστές και την πολιτική τους διαμορφώνονται συνειδήσεις. Από τις επιλογές τους θα κριθεί αν θα συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, ή θα συρθούν πίσω από λίστες αναξιοπρέπειας που διακινούν ήδη διάφοροι σημερινοί και αυριανοί - επίδοξοι κυβερνήτες.

Από τον  Ριζοσπάστη, "Δια του Τύπου", Τετάρτη 19 Ιούνη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου