Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

"Η αστική εξουσία, όποιο επίθετο κι αν αυτή έχει, αποτελεί τη δικτατορία των μονοπωλίων..."

Αναμετάδοση του προγράμματος  των εργαζομένων της ΕΡT ΕΔΩ

 Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα     
 
 Ξύδι  και  χολή *

«...Η αστική εξουσία, όργανο της οποίας είναι η αστική διακυβέρνηση (όποιο επίθετο κι αν αυτή έχει), αποτελεί τη δικτατορία των μονοπωλίων, επιβάλλει με κάθε τρόπο τη δικιά της νομιμότητα, τη νομιμότητα των συμφερόντων της τάξης που εκπροσωπεί και γι’ αυτόν τον λόγο έχει στο οπλοστάσιό της το ανάλογο νομικό, συνταγματικό πλαίσιο. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν όλοι οι αστικοί θεσμοί ως καλοκουρδισμένοι μηχανισμοί του αστικού κράτους (ακόμα και οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι» όπως η δικαιοσύνη) ανεξάρτητα από την κάθε αστική κυβέρνηση, τέτοιος άλλωστε (ιδεολογικός -προπαγανδιστικός) ήταν και η ΕΡΤ. Το γεγονός αυτό αποκλείει αντιθέσεις και διαπάλη ανάμεσα στα μονοπώλια, σε τμήματα της αστικής τάξης για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα γενικά συμφέροντα της τάξης τους και ιδιαίτερα ορισμένων τμημάτων της; 
 
Ασφαλώς και δεν αποκλείεται αυτό να εκφραστεί και με διαφορετική στάση θεσμών (π.χ. του Συμβουλίου της Επικρατείας) απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται επίσης να αλλάξει τη γενική κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις οποίες εντάσσεται και το κλείσιμο της ΕΡΤ αφού αυτές εξυπηρετούν γενικότερες ανάγκες του κεφαλαίου. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές προτιμήσεις και ιστορικές καταβολές, θα τις υλοποιήσουν όλες οι κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις στο μείγμα της εφαρμογής.


Η ΕΡΤ εκσυγχρονίζεται για να παίξει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της ως ιδεολογικός αστικός μηχανισμός. Άλλο αυτό και άλλο η αναγκαία αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, η διαμόρφωση όρων ενιαίας αντιπαράθεσης στην πολιτική των απολύσεων που χτυπά την πόρτα των εργαζομένων μια σειράς κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών. 


Δεν μπορεί λοιπόν η γραμμή πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να είναι η υπεράσπιση του «δημόσιου χαρακτήρα» της ΕΡΤ γιατί ούτε η ΕΡΤ ούτε κανένας άλλος «δημόσιος» οργανισμός δεν είναι πραγματικά δημόσιος δεν ανήκει στον λαό αλλά στο συλλογικό καπιταλιστή, το αστικό κράτος. 

"...Δεν έχουμε καιρό. Σωστά μιλήσαν οι μαντατοφόροι"

Δεν μπορεί γραμμή πάλης να είναι η υπεράσπιση της «δημοκρατίας», της ψευδαίσθησης ότι είναι δυνατόν μέσα από την εύρυθμη λειτουργία και τη μεταρρύθμιση των αστικών θεσμών και νόμων να εξασφαλιστεί «δημοκρατία για όλους» και για τα μονοπώλια και για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ο ψευδής διαχωρισμός του αστικού πολιτικού προσωπικού σε «δημοκράτες» και «αντιδημοκράτες». 

Στις κινητοποιήσεις με αφορμή την ΕΡΤ 
διεξάγεται αντικειμενικά διαπάλη. 

Εκτός από την αλληλεγγύη που όλοι εκφράζουν, τη γενική αντίθεση στις απολύσεις και την ανάγκη κατάργησης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αιτήματα με τα οποία συμφωνούν μέχρι και εκπρόσωποι της εκκλησίας, υπάρχουν βαθιές και ουσιαστικές αντιθέσεις. 


Θα αξιοποιηθούν αυτές οι κινητοποιήσεις για να ενισχύσουν ένα ρεύμα κυβερνητικής εναλλαγής, να στηρίξουν την ανάδειξη μιας νέας αστικής διακυβέρνησης με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ;


Ή αντίθετα θα αξιοποιηθούν για τη χειραφέτηση των εργαζομένων, για την ανάδειξη του ουσιαστικού ζητήματος με ποιους όρους μπορούν οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν πραγματικά την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την μόρφωση και το πολιτισμό στη βάση των δικών τους συμφερόντων και αναγκών. Δηλαδή με προϋπόθεση να είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν και μέσα σε αυτά και των τηλεοπτικών ραδιοφωνικών συχνοτήτων του διαδικτύου, με προϋπόθεση οι αντίστοιχοι οργανισμοί να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εργατικής-λαϊκής εξουσίας. 

Σε αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να 
οδηγηθούν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. 



Συνεπώς διέξοδο αποτελούν τα βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τα βήματα στη λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην αλλαγή συσχετισμών, στη συγκέντρωση δυνάμεων με προοπτική την πάλη για την εξουσία.


Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τη μάχη… »

* Αναδημοσίευση από το 902.gr  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου