Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ενημέρωση για ποιον;

 O «902.gr» αναμεταδίδει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Δείτε εδώ απευθείας και ΕΔΩ

Ενημέρωση για ποιον;*

Ο σχολιασμός που έκανε χτες ο «Ριζοσπάστης» για τον τρόπο που ο αστικός Τύπος στηρίζει την κυβερνητική προπαγάνδα στο θέμα των συντάξεων, ισχύει απόλυτα για κάθε θέμα όπου συγκρούεται η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι με την κατασκευασμένη από την προπαγάνδα των καπιταλιστών πραγματικότητα.

Στις ειδικές οικονομικές στήλες διαβάζεις για την «επινοητικότητα» των εφοπλιστών, για τα «ρίσκα» που παίρνουν, έτσι που να διαμορφώνεις συνείδηση ότι είναι μεγάλοι και τρανοί επειδή είναι καπάτσοι στα οικονομικά. Αυτό που λείπει πάντα από τις αναλύσεις είναι το ποιος κινεί τα πλοία, ώστε αυτά να είναι κερδοφόρα. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» γεννήθηκε σε μια απεργία ναυτεργατών από τη φράση «χωρίς μηχανικούς προπέλα δε γυρνά». Αυτή η αλήθεια αποκρύπτεται είτε πρόκειται για τα βαπόρια, είτε για τα εργοστάσια, είτε για όποια άλλη παραγωγική δραστηριότητα.


Αντίθετα, ο εργάτης παρουσιάζεται πάντα σαν κόστος. Σ' αυτήν τη διαστρέβλωση κατέφυγε η κυβέρνηση και στην περίπτωση της ΕΡΤ. Επικαλέστηκε τους μισθούς σαν κόστος για να ισχυριστεί ότι πρέπει να γίνει η δημόσια τηλεόραση κερδοφόρα. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα. Δεν είναι βαπόρι. Για να έχει κέρδος πρέπει να προβάλλει σκουπίδια. Τότε, όμως, δε θα είναι δημόσια τηλεόραση που να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην αποστολή της (είναι άλλης συζήτησης θέμα το γεγονός ότι στο κράτος των καπιταλιστών τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα είναι πάντα «κλειστά» για τους αγωνιζόμενους εργάτες).

«Είναι απαράδεκτο να είναι κλειστή η ΕΡΤ», είπε ο Κουβέλης, την ώρα που η κυβέρνηση στην οποία μετέχει έκλεισε την ΕΡΤ. Ξεπερνά τα όρια της υποκρισίας, γίνεται επικίνδυνος εμπαιγμός, που συναντά τον ανάλογο του ΠΑΣΟΚ και εξασφαλίζει άλλοθι πλουραλισμού απόψεων στην κυβέρνηση, η οποία την ώρα που κλείνει τη δημόσια τηλεόραση εμφανίζεται και φιλολαϊκή γιατί, λένε τα παπαγαλάκια της, το καλοκαίρι δεν θα πληρώνουμε εισφορά υπέρ ΕΡΤ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σωστά, αφού θα 'ναι κλειστή η ΕΡΤ δε θα εισπράττεται εισφορά. Μήπως σκέφτονται να επεκτείνουν το κλείσιμο και μετά το Σεπτέμβρη; Και άρα το πόπολο θα πρέπει να τους χρωστά και χάρη; Άθλιοι και στην υποκρισία τους.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η υποκρισία τους, είναι η αφέλεια αυτών που σαν τον πνιγμένο πιάνονται από τα μαλλιά τους και διαπιστώνουν ότι τα δύο από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ζήτησαν να ανοίξει η ΕΡΤ. Μα, η ΕΡΤ θα ανοίξει τον Σεπτέμβρη, όμως τότε κανένας εργαζόμενος σ' αυτήν δεν θα έχει οποιοδήποτε δικαίωμα.

Το πρόβλημα το έχουν κατά κύριο λόγο όσοι ακόμα και σήμερα δε συνειδητοποιούν ότι με τους νόμους τους σφάζουν. Και κατά το «ζήσε μαύρε μου ...» βρίσκονται ήδη πεταμένοι στο δρόμο περιμένοντας πότε θα γίνει κυβέρνηση ο όποιος πιθανός επόμενος διαχειριστής που από σήμερα διακηρύσσει την πίστη του στη νομιμότητα. Με τη νομιμότητα πάει και η κυβέρνηση. Τους νόμους επικαλούνται κι αυτοί που τρέμουν στην ιδέα οι εργάτες να βαδίζουν στους δρόμους της ανατροπής.

Στο χέρι των εργαζόμενων της ΕΡΤ να κάνουν πέρα τους «νόμιμους» που τους σφάζουν και να συντονιστούν με όλους εκείνους που είναι ήδη στο δρόμο. Διάφορες «πίσω σκέψεις» ορισμένων για παζάρια, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στην επόμενη ΕΡΤ, οδηγούν πιο γρήγορα στην εξαχρείωση.

Οι εξελίξεις σ' αυτό που λέμε «εποικοδόμημα» είναι κρίσιμες και για την εξέλιξη της ταξικής πάλης. Όσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση κατανοήσουν ότι ο δρόμος τους είναι κοινός με τους αγωνιζόμενους εργάτες τόσο το καλύτερο. Έτσι κι αλλιώς, το εργατικό κίνημα τράβηξε μπροστά και τότε που η ΕΡΤ ήταν κλειστή κι απέναντι στους αγώνες. Θα τραβήξει μπροστά και τώρα. Το ταξικό κίνημα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο που έχει. Η απόφαση για το με ποιους θα πορευτούν ανήκει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Τα στοιχεία για την τιμή του νερού σε μια σειρά χώρες δείχνουν τι θα συμβεί για κάθε κοινωνικό αγαθό όσο τα μονοπώλια οργώνουν. Ακόμα κι αν δε δέχεται κάποιος την προοπτική που προβάλλει το ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η πάλη ενάντια στα μονοπώλια προβάλλει αναγκαστική. Ισχύει και για την ενημέρωση όπου οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών τρίβουν τα χέρια τους, όχι όμως και οι εργαζόμενοι σ' αυτά.

* "Δια του Τύπου" Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου