Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Μα τι σημαίνει η έλευση -αν και πότε- της πολυθρύλητης καπιταλιστικής ανάπτυξης;

"Σημαίνει αύξηση της δύναμης της συσσωρευμένης εργασίας πάνω στη ζωντανή εργασία. Αύξηση της κυριαρχίας της αστικής τάξης πάνω στην εργαζόμενη τάξη". 

«Είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση ο καπιταλισμός φέρνει ανεργία.*
Πλατύ άνοιγμα των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ για την οργάνωση 
των ανέργων, την προβολή της πρότασης του Κόμματος για τη διέξοδο.

Στα πλαίσια αυτού του πολιτικού ανοίγματος γίνεται και η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα).

 
Μία από τις πρωτιές στις εφιαλτικές λίστες της 
ανεργίας κατέχει η περιφέρεια του Πειραιά.

Στους ναυτεργάτες η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%, όταν ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών - ο σκληρός πυρήνας του μεγάλου κεφαλαίου - ξεπερνάει τα 4.000 πλοία και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κατέχοντας την πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το ποσοστό της ανεργίας έχει ξεπεράσει το 90%, όταν οι εφοπλιστές μόνο για το Μάη του 2013 έκλεισαν 48 παραγγελίες για τη ναυπήγηση πλοίων συνολικής αξίας άνω των 1,3 δις δολαρίων σε ναυπηγεία άλλων χωρών. Αριθμός που θεωρείται ρεκόρ για ένα μήνα! Χιλιάδες θέσεις εργασίας με κατακτημένα δικαιώματα, όπως στα καράβια και στο λιμάνι του Πειραιά, τσακίζονται από το μεγάλο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, για να αντικατασταθούν με εργάτες χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα, που θα δουλεύουν όσο τους λένε και θα παίρνουν όσα τους δίνουν.

Σε περιοχές όπως το Πέραμα δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο, ενώ εκτιμάται ότι η ανεργία στην πόλη έχει ξεπεράσει το 45%! Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλους τους δήμους. Με τη συρρίκνωση της Ζώνης εξαφανίστηκαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. Ενώ συνολικά με την εισβολή των μονοπωλίων και ειδικά με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, κλείνουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών και εμπόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, το 2010 καταγράφηκαν 1.541 εγγραφές και 4.982 διαγραφές, δηλαδή μείον 3.441 επιχειρήσεις. Το 2011 οι εγγραφές ήταν 1.471 και οι διαγραφές 5.058, μείον 3.579. Για το 2012 τα μέχρι τώρα στοιχεία του Επιμελητηρίου δείχνουν 1.589 εγγραφές και 1.636 διαγραφές, μείον 47 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, εμφανίζει την παραχώρηση των λιμενικών υποδομών της Ελλάδας (και τις δραστηριότητες σ' αυτές τις υποδομές με κύρια το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας) στα σαγόνια των μονοπωλίων ως «ανάπτυξη» που θα φέρει «χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Για όλα αυτά ο «Ρ» συζήτησε με τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ναυτεργάτη, με αφορμή το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που γίνεται από μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις στην περιοχή του Πειραιά ακριβώς με αιχμή την ανεργία... 

O Θ. Ευαγγελάκης, στην ερώτηση  "Μετά τη συγκέντρωση στις 3 του Ιούλη ολοκληρώνεται το πολιτικό άνοιγμα;", απάντησε λέγοντας ότι:  

«Η συγκέντρωση στις 3 Ιούλη είναι κρίκος στην αλυσίδα της ανάπτυξης της δράσης που απαιτείται από τις κομματικές δυνάμεις, τους φίλους του Κόμματος. Το πολιτικό άνοιγμα θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να μεταφερθεί παντού το μήνυμα της ανάγκης για την καλύτερη οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων και προετοιμασία των εργαζομένων, του λαού για τις σκληρές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.  Η κυβέρνηση φέρνει πρόσθετα, ακόμα σκληρότερα αντεργατικά μέτρα (απολύσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, περικοπές μισθών, συντάξεων, ραγδαία υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας). 

Η προετοιμασία της συγκέντρωσης ήδη έχει μεταφέρει 
το σύνθημα του συναγερμού σε δεκάδες χώρους δουλειάς. 

Έχει ανοίξει με μια σειρά εργαζόμενους η ουσιαστική κουβέντα απέναντι στα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης ότι η κατάσταση «αλλάζει», ή για τις αυταπάτες των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που με αντιμνημονιακές κορόνες προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει πολιτικό μείγμα καλύτερης διαχείρισης αυτού του πολιτικού συστήματος, προς όφελος των εργαζομένων. 

Υπάρχουν δυσκολίες.

Όμως, είναι καθήκον των κομματικών δυνάμεων να συνεχίσουν τη μάχη για να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Να αρχίσει να γίνεται αντιληπτό όσο γίνεται από περισσότερους εργάτες ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση και ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ότι αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμη, αυτοί παράγουν τον πλούτο και ότι έχουν ιστορική αποστολή να καταργήσουν τους εκμεταλλευτές τους. 

Ότι η λαϊκή ευημερία για την εργατική - λαϊκή οικογένεια προϋποθέτει αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, λαϊκής οικονομίας»

Όλοι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νίκαια, την Τετάρτη 3 Ιούλη, 
στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα).


*Από τον Ριζοσπάστη, Κυριακή 30 Ιούνη 2013. (ΕΔΩ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου