Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πολλαπλά ωφέλιμος στο σύστημα ο φασισμός.

Σε εκδήλωση της ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του
ΚΚΕ στο Λαγκαδά, μίλησε ο καθηγητής σύγχρονης 
Ιστορίας του ΑΠΘ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ.

 


«Ο σημερινός νεο - ναζισμός, όπως και ο παλαιός ναζισμός, δεν είναι εχθροί του καπιταλιστικού συστήματος, όπως τους αρέσει παραπλανητικά να παρουσιάζονται. Είναι μέρος του, είναι σάρκα του, είναι εργαλείο του, είναι η χειρότερη πολιτική εκδοχή του».
Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για την αντιφασιστική νίκη των λαών, που έγινε στην πλατεία του Λαγκαδά, την περασμένη Παρασκευή.
 Παρά τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκδήλωση, βάζοντας σε λειτουργία ηχητική εγκατάσταση από τα γραφεία τους, απέναντι από την πλατεία του Λαγκαδά, η εκδήλωση έγινε κανονικά και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο Γ. Μαργαρίτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή τη φάση έχει σημάνει η ώρα του σοσιαλισμού. Σ' αυτή τη φάση η αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα επιστρατεύει και χρησιμοποιεί το φασισμό, το ναζισμό, το ρατσισμό. Είναι κομμάτια του πραγματικού προσώπου του καπιταλιστικού συστήματος, όταν το τελευταίο δεν χρειάζεται πλέον να κρυφτεί πίσω από μεγάλες κουβέντες και απατηλούς θεσμούς. Πίσω από τη διπλή, απατηλή γλώσσα της σοσιαλδημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Ο φασισμός, ο ναζισμός, είναι πολλαπλά ωφέλιμος στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Οι όποιες αντιφασιστικές κορόνες εκτοξεύονται από τις αστικές και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, υποκρύπτουν την "εργαλειακή" και επωφελή γι' αυτές χρήση του φαινομένου Χρυσή Αυγή για τα δικά τους σχέδια. Η πολιτική και κοινωνική σημασία της Χρυσής Αυγής υποβαθμίζεται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Επιπλέον, η παρουσία της και οι πρακτικές της "νομιμοποιούνται" καθώς έχουν χρησιμότητα και συγκεκριμένη λειτουργία μέσα στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Ο φασισμός ποτέ δεν υπήρξε αυθύπαρκτο φαινόμενο. Λειτούργησε πάντοτε μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής αντιλαϊκών και ιμπεριαλιστικών πολιτικών από τις κυρίαρχες κοινωνικά ομάδες και τους πολιτικούς τους εκφραστές.



Ο καπιταλισμός και ο επακόλουθος ιμπεριαλισμός τον χρησιμοποίησαν πάντα ως βοηθητικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής τους. Ενίοτε του έδωσαν την εξουσία, όταν οι πολιτικές τους δυσκολίες το επέβαλαν. Για το λόγο αυτό η εργαλειακή χρήση -τα πολιτικά, επικοινωνιακά παιχνίδια με φασιστικά μορφώματα- είναι εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση.
 Η πάλη ενάντια στην άνοδο του φασισμού δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση κοινωνικών τάξεων και ομάδων που δεν έχουν κανένα συμφέρον από την όποια "αξιοποίηση" του φασιστικού φαινομένου. Των τάξεων δηλαδή και των ομάδων που βρίσκονται στη θέση του στόχου στις αντιλαϊκές πολιτικές που το ίδιο σύστημα που γεννά το φασισμό εφαρμόζει. 

Η εργατική τάξη, οι σύμμαχοί της, όσοι καταστρέφονται από την επέλαση του καπιταλισμού και την ιμπεριαλιστικού τύπου λεηλασία της χώρας μας, έχουν το συμφέρον και τη δύναμη να αντισταθούν σε αυτό το εργαλείο της αστικής καταπίεσης».

Από τον Ριζοσπάστη, Πέμπτη 20 Ιούνη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου