Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Βραζιλία: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις που το βράδυ της Πέμπτης ξεπέρασαν το 1.000.000 κόσμου.


Δύο διαδηλωτές νεκροί στη Βραζιλία.  

Μια 54χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της την Παρασκευή στην Μπελέμ ντο Πάρα της Αμαζονίας όταν υπέστη έμφραγμα μετά την έκρηξη μιας οπλοβομβίδας που περιείχε δακρυγόνο αέριο κοντά της. Η γυναίκα, δημοτική υπάλληλος του τομέα καθαριότητας, εργαζόταν σε έναν δρόμο μαζί με συναδέλφους της όταν αστυνομικοί εκτόξευσαν χημικά προς την κατεύθυνσή τους, καθώς ομάδα διαδηλωτών περνούσε από εκείνο το σημείο. 
 
Το βράδυ της Πέμπτης ένας 18χρονος πέθανε στην πολιτεία του Σάο Πάολο όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες, από τις τοπικές αρχές, πληροφορίες ο διαδηλωτής πιθανώς παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Σύμφωνα τώρα με τον τοπικό Τύπο, το όχημα προσπαθούσε να προσπεράσει μια ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει ένα δρόμο.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη Βραζιλία τις τελευταίες 10 ημέρες. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους τουλάχιστον 80 πόλεων της Βραζιλίας, κατά τη δέκατη ημέρα διαδηλώσεων που σφραγίστηκε από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με δεκάδες τραυματίες και τον πρώτο νεκρό.


Το μέτρο της αύξησης κατά 7% στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς πάρθηκε πίσω υπό το βάρος των διαδηλώσεων.

Την Παρασκευή το πρωί η Ντ. Ρούσεφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες, ενώ αναμένεται να παρασταθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Εντουάρντο Καρντόσο.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον των διαδηλωτών, με διαρροές προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ισχυρίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση, τα συνθήματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Ακόμα οι υπηρεσίες της προεδρίας ανακοίνωσαν αργά χθες ότι η πρόεδρος Ρούσεφ ακυρώνει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία από τις 26 έως τις 28 Ιούνη λόγω των «τρεχόντων εξελίξεων».   902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου