Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στο λαό και τη νεολαία της Βραζιλίας


Βραζιλία: Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και στήριξη υγείας, παιδείας*

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέσπιση «απαραίτητων συνταγματικών αλλαγών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων» και νέα μέτρα και κεφάλαια χρηματοδότησης για την υποστήριξη του σημερινού, σαθρού συστήματος δημόσιων μεταφορών, υγείας και εκπαίδευσης στη Βραζιλία υποσχέθηκε εκ νέου η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, σε μία προσπάθεια να κάμψει τη λαϊκή οργή για τη διασπάθιση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αθλητικές διοργανώσεις και έργα δίχως αντίκρισμα, από τα οποία βγαίνουν κερδισμένα μόνο τα μονοπώλια και η ντόπια αστική τάξη…

Μετά τη συνάντησή της αργά το βράδυ της Δευτέρας με 27 κυβερνήτες πολιτειών και 26 περιφερειάρχες και δημάρχους, η Ρούσεφ εμφανίστηκε έτοιμη και «πρόθυμη» για μία σειρά «βαθιών πολιτικών μεταρρυθμίσεων» κρίνοντας ότι η «Βραζιλία είναι ώριμη για να προχωρήσουμε εμπρός».

Μεταξύ άλλων πρότεινε συνταγματικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής κυβερνητών και βουλευτών, στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, στη συνεργασία μεταξύ κομμάτων, τη διαφημιστική προεκλογική προβολή των υποψήφιων πολιτικών φορέων από τα ΜΜΕ.

Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς η Ρούσεφ πρότεινε να γίνει πιο αυστηρός ο ποινικός κώδικας ώστε να χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, «ειδεχθές έγκλημα» που θα επισείει βαρύτερες ποινές.

Σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών της χώρας στις μεταφορές, η Βραζιλιάνα πρόεδρος υποσχέθηκε κονδύλια ύψους περίπου 50 δισ. ρεάλ, μείωση των εισιτηρίων στα λεωφορεία κατά 7,23% και κατά 13,25% στα εισιτήρια του μετρό και των τρένων.

Σε άλλο σημείο τάχθηκε υπέρ της «επιτάχυνσης» των επενδύσεων στο Ενιαίο Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία και στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, ανακοινώνοντας μέτρα για την ενθάρρυνση της αύξησης των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές. Η Ρούσεφ υποσχέθηκε να προχωρήσει ακόμη και στην πρόσληψη αλλοδαπών γιατρών με συμβάσεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης στο Ενιαίο Σύστημα Υγείας προκειμένου να καλυφθούν τα σοβαρά κενά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που υπάρχουν στις αραιοκατοικημένες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Γραφείο 
Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε επισημάνει τα εξής:

«Οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Βραζιλία έχουν ως υπόβαθρο τις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, την ακρίβεια, τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας, τις υπέρογκες δαπάνες για διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επιβεβαιώνεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα υλοποιούνται τόσο σε χώρες, που βρίσκονται σε καπιταλιστική κρίση, όσο και σε χώρες με καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως είναι η Βραζιλία. 

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και τη νεολαία της Βραζιλίας που παλεύουν για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ενάντια στις πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου».

* Από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου