Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Πρότυπο ανάπτυξης» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Έκθεση Διοικητή  Τράπεζας της Ελλάδας
 
Στα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για τη «διατηρήσιμη» ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ και των επιχειρηματικών κερδών εστιάζει το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας... (Συνέχεια ΕΔΩ)
 
 
Τσάκισαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα
 
Το μοντέλο «ανάπτυξης» βασίζεται στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώθηκε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

(Το λεγόμενο) κόστος εργασίας: Στην 4ετία 2010-2013 οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 18,9% και οι κατώτατες αποδοχές 19,9%

Στο 25,2% φτάνει η συρρίκνωση των «πραγματικών αποδοχών» δηλαδή μετά από τα μέτρα φοροαφαίμαξης σε μισθούς και συντάξεις (χώρια τα άλλα χαράτσια). Η συνολική δαπάνη και εργοδοτικές εισφορές ανά μισθωτό μειώθηκε 17,1%. 

Εξαιτίας και της μαζικής ανεργίας, η συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές συρρικνώθηκε σε ποσοστό 34,9%. Για το 2014 η μείωση στις μέσες ακαθάριστες αποδοχές εκτιμάται να συνεχιστεί με ρυθμό 1,5%.

«Ανταγωνιστικότητα»: Το (λεγόμενο) κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ιδιωτικές και τις δημόσιες επιχειρήσεις περιορίστηκε κατά 23,9%.

Επίσημη φτώχεια: Το 23,1% του πληθυσμού της χώρας ή 914.873 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 2.535.700 άτομα βρίσκονται πλέον κάτω από το επίσημο όριο της σχετικής φτώχειας (6.600 ευρώ το άτομο). 

Ακόμη υψηλότερο σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ είναι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που βρίσκεται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Στην έρευνα για το 2012, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται σε 34,6%.
 
Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου