Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Κίνδυνος διχοτόμησης, οι ιμπεριαλιστές πιέζουν και στέλνουν το ΔΝΤ

Έτοιμη να «δέσει» την Ουκρανία στο άρμα της η ΕΕ*


Η ενδοαστική - ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, συνεχίζεται ακατάπαυστη, παρά το γεγονός ότι η ακραία ένταση στους δρόμους καταλάγιασε και από το πρωί της Κυριακής το κέντρο του Κιέβου, έδειχνε να επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς.

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επεμβαίνουν απροκάλυπτα στα εσωτερικά της χώρας, την ώρα που η ανησυχία αυξάνεται, τόσο σχετικά με το ενδεχόμενο διχοτόμησης όσο και (κυρίως) για το αβέβαιο οικονομικό της μέλλον, μιας και η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Έτοιμη να «δέσει» την Ουκρανία στο άρμα της η ΕΕ

Το «χορό» των παρεμβάσεων ξεκίνησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία αύριο, Δευτέρα, θα είναι στο Κίεβο και με ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, κάλεσε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν «υπεύθυνα» για τη διατήρηση της «εδαφικής ακεραιότητας» και της «ενότητας» της χώρας. 

Αργότερα ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία καθώς και για την παροχή βοήθειας στη χώρα. «Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε. 

Παράλληλα, τόσο ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε τόνισαν πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο, μόλις υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Τιμοσένκο και Πούτιν

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ μίλησε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση». Πάντως σε ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία που εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο δεν δίνονταν λεπτομέρειες για τη συζήτηση των δύο ηγετών.

Η Μέρκελ όμως μίλησε και με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο. Η καγκελάριος της Γερμανίας «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο.

ΗΠΑ: «Βαρύ σφάλμα» αν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία σπεύδουν να προλάβουν οι ΗΠΑ. Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.

«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.

Το ΔΝΤ θα αναλάβει την ...οικονομική σωτηρία της Ουκρανίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία να μην επέμβει στην «πολύπλοκη κρίση» που συνταράσσει την Ουκρανία.

Μάλιστα ο Χέιγκ αναφέρθηκε και στη δεινή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για το οικονομικό της μέλλον. «Την ώρα που όλα αυτά γεγονότα εκτυλίσσονται, η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστικά δύσκολη κατάσταση (...) Έχουν ανάγκη ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο εμείς οι υπόλοιποι, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων οργανισμών, μπορούμε να στηρίξουμε έτσι ώστε (η Ουκρανία) να απομακρυνθεί από μία ακόμη πιο δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Διαδηλώσεις στη Σεβαστούπολη ενάντια στην 
«κατάληψη της εξουσίας από τους φασίστες»

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, στη Σεβαστούπολη, στα νότια της Ουκρανίας, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. 

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο!» φώναζε ένας εκφωνητής από ένα μεγάφωνο ενώ διέσχιζε με αυτοκίνητο την πόλη, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, μετά το κάλεσμα ενός πολιτικού κόμματος, του «Ρωσικού Συνασπισμού» (Russia Bloc), και άλλων φιλορωσικών οργανώσεων. 

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.

Ανησυχεί η εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας

Στο Ισραήλ, το Εβραϊκό Πρακτορείο ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε οικονομική βοήθεια στην ουκρανική εβραϊκή κοινότητα -μετά από αίτημά της- για την αγορά συστημάτων παρακολούθησης και προστασίας εβραϊκών εγκαταστάσεων όπως σχολεία, συναγωγές. Σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο, η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία αριθμεί 200.000 μέλη, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν στο Κίεβο.

Αναδρομή στην ιστορία της Ουκρανίας (ΕΔΩ)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου