Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Οι ετεροδημότες...

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
Θα ισχύσουν μόνο για τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μάη 2014, δηλαδή θα συμπέσουν με το β΄ γύρο των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών. Ο α΄ γύρος των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών θα γίνει μία βδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 18 Μάη.
Ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών (όπως σε προηγούμενες ευρωεκλογές και βουλευτικές) θα ισχύσουν ΜΟΝΟ για τις ευρωεκλογές. ΔΕΝ θα ισχύουν για τις δημοτικές / περιφερειακές.

Οι ετεροδημότες, δηλαδή οι εκλογείς που διαμένουν σε δήμο άλλον από εκείνον στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, θα μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές (25 Μάη) στον τόπο διαμονής τους, εφόσον υποβάλουν στο δήμο που διαμένουν έντυπη αίτηση - δήλωση (διαθέσιμη σε ΚΕΠ, υπηρεσίες Δημοτολογίου κ.λπ.).

Η προθεσμία για την υποβολή αυτής της αίτησης -δήλωσης θα είναι μέχρι τις 14 Μάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντίθετα, οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον α' γύρο των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών (18 Μάη) μεταβαίνοντας υποχρεωτικά στον τόπο (δήμο) που είναι γραμμένοι. Στις 25/5/2014 θα μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους μόνο για τις ευρωεκλογές.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσοι έχουν ήδη γραφτεί κατά το παρελθόν στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχουν ζητήσει να διαγραφούν, παραμένουν σε αυτούς, άρα θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο που διαμένουν.

Όσοι επιθυμούν να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών (για να ψηφίσουν στο δήμο που είναι κανονικά γραμμένοι, τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο και για τις δημοτικές/περιφερειακές) θα πρέπει να κάνουν αίτηση επίσης μέχρι τις 14 Μάρτη.

Ίδια θα είναι η προθεσμία (14 Μάρτη 2014) και για όσους επιθυμούν να κάνουν κανονική μεταδημότευση από ένα δήμο σε άλλο, για την οποία χρειάζεται διετής διαμονή και μόνιμη κατοικία στο δήμο στον οποίο επιθυμεί κάποιος να μεταδημοτεύσει.

Να σημειώσουμε ότι όσοι θέλουν να κάνουν μία από τις παραπάνω διαδικασίες, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, το συντομότερο δυνατό, να μην το αφήσουν για τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας γιατί κινδυνεύουν να μην τα καταφέρουν τελικά.

Από τη στήλη "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου