Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«Δεν γίνεται να είσαι και υπέρ όλων αυτών που ξεζουμίζουν το λαό και να είσαι και υπέρ του λαού...»

 Τα πρόσωπα...* 


«Τα κόμματα κάνουν, ακόμη και τώρα, το λάθος να επιλέγουν αμιγώς κομματικές προσωπικότητες ως υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Οι πολίτες αναζητούν ικανούς υποψήφιους που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα. Ειδικά, στην εποχή μας, οι πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να βρουν το κουράγιο και να επιλέξουν τους καλύτερους, όχι τους ημέτερους». (Από το κύριο άρθρο της «Καθημερινής»). 

Επισήμανση πρώτη. Όλα τα «πρόσωπα» ασκούν πολιτική. Και η πολιτική εκφράζει ταξικά συμφέροντα. Που είναι συγκρουόμενα. Προβλήματα θα λυθούν ή προς όφελος του λαού ή προς όφελος του κεφαλαίου. Μέση λύση δεν υπάρχει. 

Επισήμανση δεύτερη. Κανείς δεν αντιλέγει ότι και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, η αντιπαράθεση όμως για τα πρόσωπα έχει νόημα όταν υπάρχει κοινό στρατηγικό πλαίσιο. Προφανώς, η εφημερίδα έχει υπόψιν της τα κόμματα του συστήματος και του ευρωμονόδρομου και τους κάνει τέτοιες υποδείξεις. Γι' αυτό ο λαός να μην «τσιμπάει».

Που σημαίνει πως όταν διαπραγματευόμαστε τέτοια ζητήματα "κριτήριο πρέπει να είναι ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί κάθε κόμμα"**

 
«Πρέπει να δούμε τι συμφέροντα υπηρετεί κάθε κόμμα, τι πολιτικά εκφράζει και τι θέσεις έχει, τι υπηρετεί, αν τα υπηρετεί με συνέπεια ή όχι...

...όταν ένα κόμμα με ένα άλλο, έχουν μια στρατηγική επιλογή βασική και, ξαναλέω, η ΕΕ είναι κρίσιμο ζήτημα, τι θέση παίρνεις απέναντι στην ΕΕ, το τι σύστημα θέλεις και τι συμφέροντα υπηρετείς εδώ. Δεν έχει σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εγώ θα ενισχύσω τους υγιείς επιχειρηματίες, ενώ η ΝΔ ενισχύει ή παίρνει νόμους υπέρ των μη υγιών επιχειρηματιών. 

Ποιος είναι υγιής επιχειρηματίας σήμερα 
και ποιος δεν είναι; Ποια είναι τα κριτήρια; 

Όταν ζεις σε ένα σύστημα που νόμος του είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι να βγάλει το μεγαλύτερο κέρδος απ' το ξεζούμισμα του εργαζόμενου και, βεβαίως, να αναπτύξει έτσι την ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές του για να υπερισχύσει σε έναν κλάδο, είναι λογικό επόμενο, εφόσον υπηρετείς αυτό, να ψηφίζεις και νόμους που είναι υπέρ του. 

Αλλά δε γίνεται να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. 

Δεν γίνεται να είσαι και υπέρ όλων αυτών που ξεζουμίζουν το λαό και να είσαι και υπέρ του λαού, να ψηφίζεις και νόμους υπέρ του λαού»

    *Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του Ριζοσπάστη.

 **Δημ. Κουτσούμπας: Κριτήριο να είναι ποιανού 
     τα συμφέροντα υπηρετεί κάθε κόμμα  (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου