Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών



«Λάδι στη φωτιά», που «κατακαίει» την Ουκρανία για μία ακόμη μέρα, ρίχνουν οι συντονισμένες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα.

Με αφορμή τους θανάτους διαδηλωτών, οι εκπρόσωποι αρκετών χωρών της ΕΕ κλιμακώνουν τη ρητορική τους εναντίον του προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ πλέον εξετάζουν και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση.

Απαράδεκτες παρεμβάσεις της ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ, η Γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ερωτηθείσα για το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν, υπογράμμισε ότι «όλα είναι πιθανά», αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση».

Ακόμη πιο προκλητικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ (γνωστός από το βρώμικο ρόλο του στα Βαλκάνια στη δεκαετία 1995-2005) επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα».

Για «απόπειρα πραξικοπήματος» κάνει λόγο η Ρωσία

Στον αντίποδα των θέσεων της ΕΕ κινείται η ρωσική διπλωματία, σε μία προσπάθεια -προς το παρόν- να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στη χώρα. Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στην Ουκρανία και ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να «σταματήσουν την αιματοχυσία» στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο «φιλικό αδελφό κράτος».  

Ο Πέσκοφ δήλωσε εξάλλου πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Σχολιάζοντας τη «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά, όπως και πριν, ακολουθεί την αρχή της μη εμπλοκής. «Οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή», είπε ο Πεσκόφ.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου