Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες - Εντείνονται οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Στις φλόγες τυλίχτηκε νωρίς το βράδυ 
της Τρίτης η κατασκήνωση των διαδηλωτών 
στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, με τις δυνάμεις 
ασφαλείας πραγματοποιούν επιχείρηση κατά των διαδηλωτών. 


Παρά τα δείγματα συμβιβασμού που είχαν διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες, η ενδοαστική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε σφοδρά. Οι νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης όταν, μετά τη λήξη τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου, ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να επανακαταλάβουν δημόσια κτίρια που είχαν παραδώσει την Κυριακή. 

Οι ομάδες αυτές με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης εξαπέλυσαν επιθέσεις με βόμβες μολότωφ στα γραφεία του κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά. 

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι (7 διαδηλωτές και 2 αστυνομικοί σύμφωνα με την αστυνομία) ανάμεσά τους ενώ πάνω από 200 είναι τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικοί, με 30 από αυτούς να έχουν σοβαρά τραύματα, από πυρά που προέρχονταν και από τις δύο μεριές.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έφοδο στην πλατεία, ενώ χρησιμοποιεί τρεις αντλίες νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση.

Διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν περικυκλώσει την πλατεία.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.

Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές ποινές» σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.

Εντείνονται οι παρεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου