Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

«ποιος θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό;»

Γιουρογκρούπ - Εκοφίν: Μόνιμα αντιλαϊκά
μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

 
Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φλεβάρη συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) ενώ την επόμενη μέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας των 28 κρατών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ).

Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει την «πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει», την εξέλιξη των διαδικασιών για τη σύσταση του «ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης» των προβληματικών τραπεζών της ΕΕ, το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ζητήματα γύρω από τα οποία, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, εκδηλώνονται οι κόντρες στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Σε επίπεδο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθούν επιπλέον οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο, ειδικότερα συμπεράσματα της Κομισιόν σχετικά με την «ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη», αλλά και η πρόοδος που έχει συντελεστεί για τη δημιουργία μηχανισμού για τον εντοπισμό και την εξομάλυνση μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ.
 
Πρόκειται για τις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ είτε αυτά υπάγονται σε μνημόνια είτε όχι. Για τη συνέχεια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Μάρτη του 2014 θα εκδοθούν οι «κατευθυντήριες γραμμές» της ΕΕ για τις εθνικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ενώ τον Απρίλη θα δημοσιοποιηθούν τα «Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Προγράμματα» των κρατών-μελών.

Η συγκυβέρνηση από τη πλευρά της προσέρχεται στα παζάρια με «ατού» τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και από πολυπληθές κλιμάκιο του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα με τις διεργασίες στην ΕΕ, θα γίνουν συζητήσεις με τα επιτελεία της τρόικας, ενόψει της επικείμενης επανόδου της στην Αθήνα για την «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού προγράμματος.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ένταση σε πολλαπλά επίπεδα
Νομισματική πολιτική και τραπεζικό σύστημα 
στο επίκεντρο της διαμάχης  (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου