Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του Μνημονίου»

Ν. Καραθανασόπουλος: Αποπροσανατολιστική 
η συζήτηση για βιωσιμότητα ή μη του χρέους
 

Άγονη και αποπροσανατολιστική με στόχο να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους και Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα: «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του Μνημονίου», που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους. 

Όπως διευκρίνισε, της συζήτησης αυτής έπρεπε να προηγηθεί η 
συζήτηση για τις αιτίες και τους υπεύθυνους του δημόσιου χρέους. 

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος αποτελεί παιδί γνήσιο, όχι νόθο, του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και γι' αυτό το λόγο δεν αποτελεί ιδιομορφία η Ελλάδα. Υπάρχουν χώρες και αναπτυγμένες καπιταλιστικά που έχουν πολύ πιο υψηλό χρέος απ' ό,τι η Ελλάδα, όπως η Ιαπωνία. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στους παράγοντες που διαμορφώνουν το δημόσιο χρέος, όπως η δημοσιονομική διαχείριση, το σκέλος των δαπανών, οι λεγόμενοι εθνικοί στόχοι, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί.

Επιπλέον, πρόσθεσε έναν ακόμα πολύ σημαντικό παράγοντα που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν τον αναδεικνύουν και δεν είναι άλλος από την πολύ μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης που δεν οφείλεται μόνο στις συνθήκες κρίσης, αλλά που σημειωνόταν και σε συνθήκες ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών.  


Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η λογική της βιωσιμότητας της υπόθεσης του χρέους είναι μια συζήτηση ξένη προς την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων και αφορά τμήματα του κεφαλαίου για το αν αυτό θα πάρει ανάσα.  

«Ο λαός δεν πρόκειται να πάρει ανάσα από τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αφενός έχουν διαμορφωθεί όλοι οι μηχανισμοί που τον οδηγούν να πληρώνει, ενώ δεν ευθύνεται και αφετέρου γιατί έχουν διαμορφωθεί οι μηχανισμοί μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αναπαράγουν και διευρύνουν τη φτώχεια και την ανεργία για την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι η απαλλαγή του λαού από το βραχνά, από τη θηλιά του δημόσιου χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυτή η συζήτηση ενταχθεί στη λογική της αντιπαράθεσης με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, της αμφισβήτησης του ευρωμονόδρομου και γενικά των συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών που θα οδηγήσουν σε μια άλλη οργάνωση της οικονομίας που στο κέντρο της δεν θα έχει το καπιταλιστικό κέρδος αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων, τον κεντρικό σχεδιασμό και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους υπόλοιπους οργανισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου