Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Τη βοήθεια της Ρωσίας ζητά η Κριμαία - Προειδοποιήσεις του Ομπάμα στη Μόσχα


Με εντεινόμενη στρατιωτική προετοιμασία και ταυτόχρονα κινήσεις στη «γεωπολιτική σκακιέρα» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη Ρωσία με επίκεντρο την Κριμαία συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της τάξης
 και της ηρεμίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας» δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Ρωσία «δε θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ» μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματα τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Στο μεταξύ η Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας σημειώνοντας ότι η χώρα δε θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις» στην Κριμαία. 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει «δια της στρατιωτικής ισχύος» στη ρωσική «πρόκληση» που είναι η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Κριμαίας. «Η αδικαιολόγητη παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση» αλλά «οι απόπειρες, προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος, απέτυχαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε απροσδιόριστο «κόστος». «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία».

Τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτήν σημείωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. 

«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γιούρι Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί».

Παράλληλα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν  στη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.
 
Ουκρανία:  Επικίνδυνες εξελίξεις με στρατιωτικές 
προετοιμασίες - Στο επίκεντρο της σύγκρουσης η Κριμαία (ΕΔΩ)

2 σχόλια:

  1. Αγαπητή ΚΚ, σε καταλαβαίνω. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, αλλά όπως σημειώνεται στην Κοινή Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που κυκλοφόρησε τη βδομάδα που μας πέρασε και την οποία υπογράφουν δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, και στις σημερινές συνθήκες «ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Αυτή είναι η προοπτική ενάντια σε κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία που δεν θα λειτουργεί με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων». Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. «Δεν έχουμε καιρό, σωστά μιλήσαν οι μαντατοφόροι» που λέει και ο νομπελίστας ποιητής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή