Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΝΕΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ - 18 ΕΤΩΝ Κίνδυνος να μην μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες

Παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 14 Μάρτη, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μάρτη, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης

 
Προθεσμία μόλις τριών ημερών δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στους νέους εκλογείς (ηλικίας 18 ετών - γεννηθέντες το 1996) που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι την Παρασκευή 14 Μάρτη, παρά το γεγονός ότι μόλις προχτές το υπουργείο εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο και μόλις χτες ανάρτησε στην ιστοσελίδα του οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους εκλογείς.

Σημειώνουμε ότι οι νέοι εκλογείς, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1996, δε φαίνονται καταχωρημένοι στους εκλογικούς καταλόγους γιατί αυτοί (και συγκεκριμένα οι κατάλογοι της Α' αναθεώρησης του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου που συμπεριλαμβάνουν τους νέους εκλογείς) θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Απρίλη.

Επομένως, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν μπορούσαν να κάνουν αιτήσεις για να γραφτούν σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε προχτές την εγκύκλιο, η οποία όμως επιβάλλει ασφυκτικά όρια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, χτες, με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε να παραταθεί τουλάχιστον έως τις 30 Μάρτη η σχετική προθεσμία για τους νέους εκλογείς. Ο υπουργός απάντησε πως θα επανεξετάσει το θέμα.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Παρ' όλα αυτά και καθώς οι ημερομηνίες τρέχουν, οι νέοι εκλογείς που ενδιαφέρονται να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις ευρωεκλογές θα πρέπει άμεσα σήμερα, αύριο ή το πολύ μεθαύριο να πάνε στο Δήμο ή στα ΚΕΠ της περιοχής που διαμένουν και να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις για εγγραφή στους καταλόγους ετεροδημοτών

Να σημειωθεί ότι στην αίτηση που θα συμπληρώσουν
 θα τους ζητηθεί και ο αριθμός δημοτολογίου τους.

Οι νέοι εκλογείς που θα κάνουν αυτήν την αίτηση θα πρέπει να πάρουν ένα αντίγραφό της, ενώ θα πρέπει επίσης να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του «μάθε πού ψηφίζεις», περίπου στα μέσα Απρίλη.

Από την στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου