Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας σχεδιάζουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για την Ουκρανία*

   
Με κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε περίπτωση που προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα.

«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλουμε και προετοιμαζόμαστε γι' αυτό», είπε η Τζεν Πσάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα σε μια έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν λάβει μέτρα για να αποκλιμακώσει την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, επιβεβαίωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Η ΕΕ όχι μόνο ζήτησε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Κριμαία, αλλά διεμήνυσε ότι εάν η Ρωσία δεν το πράξει, η ΕΕ θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων», είπε ο Σικόρσκι στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο «Polsat News» από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το σημερινό Συμβούλιο «έστειλε καθαρά μηνύματα βασισμένα στη διεθνή νομιμότητα, στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, των υφισταμένων συνόρων της κυριαρχίας, των κανόνων του διεθνούς δικαίου για διάλογο και στην ανάγκη για αποφυγή χρήσης βίας ή απειλή χρήσης βίας».

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία την Πέμπτη

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρομπάι. 

Ουκρανία: Τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας
στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν (ΕΔΩ)

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση με επίκεντρο την Κριμαία
Σε εξέλιξη το ενδοϊμπεριαλιστικό διπλωματικό παζάρι (ΕΔΩ)

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου