Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

«...φτηνή Ενέργεια για το κεφάλαιο, που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα».

ΚΥΒEΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Μειώσεις ως και 35% στο ρεύμα για τους βιομήχανους
 

Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή «εκπτώσεων» στα τιμολόγια της υψηλής και μέσης τάσης, που ξεκινούν από 10% και φτάνουν μέχρι και 35%.
 Πρόκειται φυσικά για μία κυβερνητική πολιτική απόφαση - καθώς μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ μέχρι σήμερα είναι το ελληνικό Δημόσιο - με πρόφαση την «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας» της εγχώριας βιομηχανίας και την προστασία των θέσεων εργασίας. Στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, χαρακτηρίζονται ως «αναγκαιότητα» οι προκλητικές μειώσεις στο βιομηχανικό τιμολόγιο, καθώς, όπως επισημαίνεται, «πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ προς τους βιομηχάνους έχει ισχύ 2 ετών, από την 1η Γενάρη 2014 μέχρι το τέλος του 2015, και προβλέπει γενική έκπτωση 10% για όλες τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, επιπλέον μείωση κατά 10% για όλες τις βιομηχανίες που καταναλώνουν ετησίως περισσότερες από 100.000 MWh, ενώ για όσες λειτουργούν τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα παρέχεται έκπτωση επιπλέον κατά 25%.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπόλοιπα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, που ήδη έχουν αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, προβλέπουν τη διανομή μεριδίου από τα κέρδη της ΔΕΠΑ προς τους «καλούς» πελάτες της, τη διάθεση των κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης αλλά και την εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας» - μεγάλες εκπτώσεις δηλαδή στις βιομηχανίες έντασης Ενέργειας που θα διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, με σκοπό τη μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κόστος - τόσο των άμεσων εκπτώσεων που αποφάσισε η ΔΕΗ, το οποίο υπολογίζεται περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως, όσο και του υπόλοιπου «πακέτου» των 150 εκατ. ευρώ - θα πέσει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, παρά τα όσα υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι ότι δήθεν δε θα επιβαρυνθούν κι άλλο τα οικιακά τιμολόγια.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χτεσινές διαρροές ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι την Παρασκευή, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνέχεια του ήδη ψηφισμένου από τη συγκυβέρνηση νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα πληρώσει τη φτηνή ενέργεια για το κεφάλαιο
 
 
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε σχόλιο, που εξέδωσε την Παρασκευή, για τις μειώσεις της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα των μεγάλων επιχειρήσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της ΔΕΗ για μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι και 35%, τη στιγμή που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος "καίνε" τις λαϊκές οικογένειες και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, κάνει πράξη τη θέση της κυβέρνησης, που αποτελεί ταυτόχρονα αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των βιομηχάνων, για φτηνή Ενέργεια για το κεφάλαιο, που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα».

Από τη στήλη  "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου