Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ανοίγει η βεντάλια των βάρβαρων μέτρων που συζητούνται με την τρόικα

 Χωρίς την επίτευξη οριστικής συμφωνίας...


...με την τρόικα, αλλά με προσδοκίες ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι πέφτουν όλο και πιο 
βάρβαρα μέτρα, κατά τη γνωστή τακτική του λαγού.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών» και εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα έχουν καταλήξει στο σύνολο τους μέχρι την άλλη Κυριακή, 16 Μάρτη.

Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η παρούσα φάση των συνομιλιών και το παζάρι θα συνεχιστεί μετά το Eurogroup. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην τελευταία συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχώρησε από τις θέσεις του για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό. Για το φορολογικό, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει μονομερής νομοθέτηση σε ζητήματα όπως ο φόρος υπεραξίας και οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα.

Ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση επιδιώκει κάποια μέτρα που είναι προαποφασισμένα, να εφαρμοστούν αργότερα και να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο, όποια «λύση» και αν επιλεγεί για την διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ότι «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν επηρεάζουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία είναι πλέον μη αναστρέψιμη» και πως «η παράταση της διαπραγμάτευσης δεν επηρεάζει τη στάση των αγορών». 

Όπως είπε «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να μπορούμε να βγούμε στις αγορές». Μάλιστα ισχυρίστηκε «ότι θα είναι δικαίωση της πολιτικής μας», μιας πολιτικής όμως που έχει κυριολεκτικά τσακίσει το λαό.

Πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι η τρόικα θέτει ζήτημα νέων αντεργατικών μέτρων που αποτελούν πάγια αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων. 

Πολλά από αυτά και η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο παρελθόν ότι θα τα προωθήσει, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος όπου το είχε θέσει πρώτος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην αρχή της θητείας του.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να καταργηθούν από το 2017 οι τριετίες που σήμερα είναι παγωμένες και άλλα επιδόματα. Επίσης πρότειναν η απόφαση για την προκήρυξη απεργίας να λαμβάνεται από το σύνολο των εργαζομένων και όχι από το σωματείο, αλλά και να νομοθετηθεί το λοκ άουτ, δηλαδή το δικαίωμα της επιχείρησης στην ανταπεργία...

Από το 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου