Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Νίκαια: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από την ηρωική μάχη της Κοκκινιάς

 Η μάχη της Κοκκινιάς είναι σταθμός μεγάλης πολιτικής 
σημασίας στην ιστορία του ένοπλου αγώνα του λαού μας.


Έχοντας να αντιμετωπίσουν στρατηγικά προβλήματα, μετά την ήττα τους στο Στάλινγκραντ, οι κατακτητές ήθελαν να απαλλαγούν στην Ελλάδα από την πίεση του ΕΛΑΣ.

Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να χτυπήσουν τις ΕΑΜικές Οργανώσεις των πόλεων, κύρια της Αθήνας και του Πειραιά. Η Κοκκινιά αποτελούσε ένα από τα πρώτα μεγάλα λαϊκά κάστρα, γιατί οι Οργανώσεις ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ είχαν προετοιμάσει έτσι το λαό της Κοκκινιάς, που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε εχθρική επίθεση.

Τρεις μέρες μάχης, που απλώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή ανάμεσα σε 200 «τσολιάδες» προδότες και της μεγάλης δύναμης πάνοπλων Γερμανών που τους πλαισίωναν και στα ένοπλα τμήματα του λαού, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ελάχιστα πυρομαχικά, με επικεφαλής τον ΕΛΑΣ.

Τρεις μέρες μάχης που τελικά έληξε με την καθήλωση και υποχώρηση των γερμανοτσολιάδων που δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη δράση των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και τη μεγάλη προσφορά του κοκκινιώτικου λαού στον αγώνα για τη λευτεριά.

 

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν, ανάμεσα σε άλλα, από το συγκινητικό βίντεο που προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος», στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την τριήμερη ηρωική μάχη της Κοκκινιάς του Μάρτη του 1944.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» αντιπρόσωποι από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της περιοχής, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Μπενετάτος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικό τραγούδι από τον Στέφανο Ψαραδάκο.


Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, τόνισε ότι «κάνουμε αυτή την εκδήλωση σήμερα όχι μόνο για να τιμήσουμε τους χιλιάδες αγωνιστές, πολύ περισσότερο δεν την κάνουμε για μνημόσυνο. Εξάλλου όλοι αυτοί οι αγωνιστές δεν έχουν ανάγκη από μνημόσυνα. 

Είναι όμως χρέος μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι παλιοί να μην ξεχνούν και κυρίως η νέα γενιά να μαθαίνει την πραγματική αλήθεια, που δε θα τη διαβάσει στα σχολικά βιβλία, ούτε θα την ακούσει από τα μέσα ενημέρωσης που έχουν στα χέρια τους οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι...»  (Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου