Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Τοπικές Εκλογές: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που ήδη έχει αρχίσει να στήνεται για τα καλά...»

Οι τοπικές εκλογές και οι παγίδες για το λαό*

 
«Ζητείται 40άρης και άνω, ολίγον κεντροαριστερός, ακομμάτιστος, με γνώσεις μάνατζερ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για υποψήφιος δήμαρχος στις τοπικές εκλογές του 2014. Προϋπηρεσία σε θέση περιφερειάρχη, δημάρχου, δημοτικού, περιφερειακού ή τοπικού συμβούλου, δεν είναι απαραίτητη»...

Κάπως έτσι, θα μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει το πνεύμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (15/9), σχετικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές και το προφίλ του «ιδανικού» υποψήφιου περιφερειάρχη και δημάρχου. 

Και βέβαια, είναι η πολλοστή φορά που μπροστά σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, επαναφέρει ο αστικός Τύπος - και δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη έρευνα - το ζήτημα των «ακομμάτιστων» και «άφθαρτων» υποψηφίων που «αυτούς θέλει ο κόσμος». 

 

Και αφού καλλιεργήσουν στη συνείδηση του λαού ότι αυτό είναι που έχει ανάγκη, αφού διαμορφώσουν τέτοια πραγματικότητα, τότε ως δια μαγείας πλασάρονται με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο οι «ανεξάρτητοι», «άφθαρτοι» και «ακομμάτιστοι» που βέβαια είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική σε περιφέρειες και δήμους.

Μήπως αυτό δε συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές; Μήπως έτσι δεν πλασάρονταν από τον αστικό Τύπο ο Καμίνης, ο Μπουτάρης, ο Δημαράς στην Πάτρα και άλλοι; Τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης συσκότιζαν το γεγονός ότι όλοι τους στήριζαν με χέρια και με πόδια τον αντιδραστικό «Καλλικράτη» - την «ιστορική μεταρρύθμιση» όπως έλεγαν - που έφερνε, περισσότερους φόρους, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές, κλείσιμο υπηρεσιών. 

Έχει αξία να θυμίσουμε ότι:
 
- Οι ίδιοι οι δήμαρχοι, η ίδια η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού στους δήμους σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Και αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο υπηρεσιών πρόνοιας, παιδικούς σταθμούς κ.ά. αλλά και σε μαζικές διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων.

- Υπάρχουν δήμαρχοι που ενώ διαφημίζουν το... κοινωνικό τους έργο με «παντοπωλεία», «φαρμακεία» και διάφορα άλλα, προχωρούν σε κατασχέσεις σπιτιών (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 18), τραπεζικών καταθέσεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, από ανθρώπους που χρωστούν δημοτικά τέλη και φόρους και δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν. Πολλοί δήμοι στην επαρχία κόβουν το νερό σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 18). Και μάλιστα, είναι αυτοί οι δήμαρχοι που πριν τις εκλογές του 2010, αποτελούσαν σημαία των «ακομμάτιστων» υποψηφίων.


Για το λαό, λοιπόν, αυτό που είναι καθαρό είναι πως οι τοπικές εκλογές δεν είναι καλλιστεία προσόντων των υποψηφίων. Και στις τοπικές εκλογές συγκρούονται πολιτικές. Μάλιστα, η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ο λαός ακούει περί «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» πρέπει να κουμπώνεται ακόμα περισσότερο... Όλοι όσοι από τώρα εκκολάπτονται για να παίξουν τέτοιο ρόλο, θα φέρουν νέα δεινά στους εργαζόμενους. 

Η Τοπική Διοίκηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, είναι κομμάτι
αναπόσπαστο  του αστικού κράτους, είναι μηχανισμοί του. 

Η άρχουσα τάξη με βάση αυτό το δεδομένο σχεδιάζει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση. Από τον «Καποδίστρια και τον «Καλλικράτη», μέχρι το νέο εκλογικό σύστημα που θέλουν να φέρουν. Και επειδή λειτουργούν ως μηχανισμοί του κράτους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική. 

Έτσι πρέπει να κριθούν όλοι τους. 

Εργαζόμενοι, λαϊκά νοικοκυριά δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που ήδη έχει αρχίσει να στήνεται για τα καλά...»

 «Η ακομματικότητα είναι ιδέα αστική. Η κομματικότητα είναι ιδέα σοσιαλιστική» (ΕΔΩ)
 
* "Επωνύμως" από τη στήλη "Από...μέρα   σε...μέρα" του Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου