Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος»

Σαμαράς: Καμία χαλάρωση στην αντιλαϊκή πολιτική, 
στο όνομα του «πρωτογενούς πλεονάσματος»*

Για τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που η κυβέρνηση αναδεικνύει σαν το νέο «εθνικό στόχο», διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».


Σημειώνει ότι «εφόσον εμείς πιάνουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές», τότε οι ηγέτες στην ΕΕ θα λάβουν αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας, λέγοντας ότι «εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δικές τους».
 
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ξεκαθαρίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν σηματοδοτεί φιλολαϊκές εξελίξεις, με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα» με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

Για το κεφάλαιο όμως ο πρωθυπουργός αναφέρει συγκεκριμένες και άμεσες κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία, υποσχόμενος πέρα από το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και ζεστό χρήμα στους ομίλους, υπογραμμίζοντας ότι «τους αμέσως επόμενους μήνες θα αρχίσει να επιστρέφει η ρευστότητα στην αγορά κι αυτό θα ενισχύσει την εγχώρια επένδυση».

Για τη Χρυσή Αυγή ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι «τώρα προχωράμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τον αυστηρό περιορισμό της εγκληματικής βίας, των προκλήσεων και της αυθαιρεσίας των νεοναζί».

Με τη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές το Μάη, με αφορμή και τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση και για το Ευρωκοινοβούλιο. Υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο, διότι απλούστατα συμφέρει τη χώρα, πολύ περισσότερο, να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας». 

Πάντως, η αξιοποίηση της φράσης «πολύ περισσότερο» στην απάντηση για πρόωρες κάλπες δείχνει πως ο πρωθυπουργός δεν τις αποκλείει. Για το ενδεχόμενο να προκληθούν πρόωρες εκλογές από άλλους παράγοντας, όπως επιχειρηματίες και κυβερνητικούς βουλευτές, δηλώνει: «Τι να φοβάμαι; Κανένα δεν συμφέρει σήμερα να δημιουργηθεί ανωμαλία. Κανέναν. Το ότι δεν εκβιάζομαι εξυπακούεται».

Για τις τοπικές εκλογές ο πρωθυπουργός εμμένει στην πρόταση της ΝΔ για ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, αλλά προσθέτει πως θα τη συζητήσει με τα κόμματα «και πρωτίστως με τους κυβερνητικούς εταίρους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου