Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

«Αυτή είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία...»

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σε οριακό σημείο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης
 
 

Αυτή είναι η «αναβάθμιση» που θα προέκυπτε από την κατάργηση  διπλανών νοσοκομείων, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση... 
 
Σε ακραίο σημείο έχει οδηγηθεί το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας εξαιτίας της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ο σύλλογός τους.  
 
Λείπουν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, για τους ασθενείς με ΕΪΤΖ, αναλώσιμα, ορθοπεδικό υλικό, υλικά για νευροχειρουργικές επεμβάσεις κ.ά. Το φαρμακείο του νοσοκομείου είναι σε οριακή κατάσταση, ενώ οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως αν συνεχιστούν οι περικοπές στα κονδύλια θα λείψουν τρόφιμα και είδη καθαριότητας.

Ενδεικτικό του εξαιρετικά μειωμένου προϋπολογισμού του νοσοκομείου είναι το γεγονός πως «ήδη από τον Ιούλιο είχαν καταναλωθεί τα 9/12 του ετήσιου προϋπολογισμού σε φάρμακο» και ο σύλλογος γνωστοποιούσε ότι «στα μέσα Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο μας θα έμενε χωρίς φάρμακα».


Τα προβλήματα οξύνονται και από την κατάργηση του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», δηλαδή πολλών κρεβατιών και υπηρεσιών. Το ΓΝ Νίκαιας - ήδη αντιμέτωπο με ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση - καλείται «να εξυπηρετήσει όλους αυτούς τους πολίτες με τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας. 

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων (για τις οποίες πανηγύριζε ο υπουργός) όχι μόνο δεν βελτίωσαν την κατάσταση, αλλά πρόσθεσαν προβλήματα στην περίθαλψη», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων. 

Αν δεν δοθεί άμεσα επαρκής κρατική χρηματοδότηση για όλες τις λειτουργικές ανάγκες, για κτιριακή υποδομή, εξοπλισμό, φάρμακα, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, θα επιδεινωθούν οι ήδη ανεπαρκείς υπηρεσίες, θα δυσκολέψει περισσότερο η πρόσβαση των ασθενών.


Με έγγραφό της η διοίκηση του ΓΝ Νίκαιας προς το υπουργείο Υγείας και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) αναφέρει πως «η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον τελευταίο μήνα που το ΓΝΔΑ "Η Αγία Βαρβάρα" διέκοψε τη χορήγηση φαρμάκων στους εξωτερικούς ασθενείς που καλύπτονταν από αυτό, με συνέπεια την προσέλευση και αυτών στο ΓΝ Νίκαιας» και πως δεν χρηματοδοτήθηκε επιπλέον το ΓΝ Νίκαιας ώστε να καλύψει τους αυξημένους ασθενείς.

Η «λύση» του υπουργείου Υγείας κινείται στη γνωστή λογική «ανοίγω μια τρύπα» για να «μπαλώσω» προσωρινά μια άλλη, σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων: Να χρησιμοποιηθεί 1 εκατ. ευρώ από κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τα έτη 2014 και 2015 μεταθέτοντας στο μέλλον την έλλειψη. 

 
Να περικοπεί από άλλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ 1 εκατ. ευρώ, 
δηλαδή να στερηθούν άλλοι ασθενείς υπηρεσίες, υλικά κ.λπ. 

Αυτή είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως μειώθηκαν τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους, ενώ ισχυρίζεται με θράσος πως τα έσοδα των νοσοκομείων από το 25ευρω θα πηγαίνουν στους ανασφάλιστους και όχι για να καλυφθούν τα τεράστια κενά από την κρατική υποχρηματοδότηση!

Από τη στήλη  "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ¨ του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου