Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους


«Οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2013 - 2014, που θα προέλθουν από τις 25.000 που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είναι μόνο η αρχή! Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και ενσαρκώνει τις συμφωνίες της τρόικας με την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια περίοδο μαζικών απολύσεων σε ολόκληρο το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα!

Με μία απλή υπουργική απόφαση, θα είναι δυνατή πλέον η κατάργηση θέσεων σε όλο το δημόσιο τομέα και το προσωπικό των καταργούμενων θέσεων θα τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Με απλή υπουργική απόφαση επίσης, ένας υπάλληλος μπορεί να μετατεθεί από μία υπηρεσία σε άλλη, χωρίς να είναι σε θέση να προβάλει οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης.

Πρόκειται για τις δύο διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με τις οποίες επιχειρείται η άλωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με μοχλό τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα, του δίνεται η δυνατότητα να καταργεί θέσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, να δημιουργεί άλλες, ενώ οι απολυμένοι εργαζόμενοι έρμαια πλέον της εκάστοτε κυβέρνησης, θα «αξιολογούνται» από επιτροπές και όσοι συγκεντρώσουν την αναγκαία μοριοδότηση θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, ενώ οι «κομμένοι» θα πηγαίνουν στα σπίτια τους...

 

Με λίγα λόγια

Θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση, να περιορίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά το δοκούν και όποια στιγμή αυτή κρίνει. Με την κατάργηση της μονιμότητας, επέρχεται ένα αποφασιστικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες τείνουν να εξομοιωθούν με τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα... 


...Ο κατώτατος μισθός

Στην «ευθύνη» της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού ο οποίος και θα εξαρτάται άμεσα από την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα υποτάσσεται στις εκάστοτε ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και οι εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες θα είναι όμηροι των «αναγκών» των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 103 για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προβλέπεται ότι «η νέα διαδικασία - μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικού καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλη της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1/1/2017». 

Μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 24 ετών.

Το ύψος του μισθού «...θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». 

Έτσι, η κυβέρνηση «σφραγίζει» τη δυνατότητά της να διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και να τον συμπιέζει συνεχώς, με δεδομένη άλλωστε και την διακηρυγμένη θέση των επιχειρήσεων ότι το ύψος του αποτελεί αγκάθι στην θωράκιση της κερδοφορίας τους...»
(Περισσότερα ΕΔΩ)



Στην νέα επίθεση  που -χωρίς δισταγμό- προετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων  ενάντια στον λαό, άμεση απάντηση μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι  συμμετέχοντας δυναμικά στα συλλαλητήρια που οργανώνει  το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 11 Ιούλη.  

Τα συλλαλητήρια είναι ανάγκη να αποτελέσουν ακόμα ένα βήμα μπροστά στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, στην πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. 
 
ΌΛΟΙ την Πέμπτη 11 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου