Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Εμποροϋπάλληλοι - Αυτοαπασχολούμενοι: Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία.



Συγκέντρωση την Τρίτη 23 Ιούλη στην Ομόνοια*

Μαζί στο δρόμο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα βρεθούν Σωματεία εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών και Ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, επαγγελματιών και μικρών εμπόρων. 

Με αιχμή το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία», διοργανώνουν από κοινού κινητοποίηση την Τρίτη 23 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια. 

Την ίδια μέρα πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων έως 250 τετραγωνικά μέτρα όλες τις Κυριακές του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για να ακολουθήσει σύντομα η αντίστοιχη λειτουργία και των πολυκαταστημάτων.


Το κάλεσμα υπογράφουν  τα 16 Σωματεία εργαζομένων και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων...

Με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, όπως αναφέρει το κάλεσμα που συνυπογράφουν, «θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους που να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο κάθε μέρα για να αβγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας», ενώ προσθέτει ακόμα πως «επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου».


Στη συνέντευξη Τύπου και σύσκεψη, όπου συμμετείχαν τα 16 κλαδικά Σωματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων, επισημάνθηκαν μια σειρά στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, στοιχεία που αναφέρουν και επίσημοι οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, το οποίο σε πρόσφατη έρευνά του επισημαίνει:

- Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα. Οι επιπτώσεις στην απασχόληση από το διευρυμένο ωράριο είναι αρνητικές. Το εργασιακό κόστος αυξάνεται περισσότερο απ' ό,τι οι πωλήσεις, ιδιαίτερα τις Κυριακές. Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών, γεγονός που αναγκάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους να δουλεύουν πολύ περισσότερο), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα κυρίως τροφίμων δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης. Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.

Ο αγώνας αυτός, τονίστηκε, πρέπει να ξεδιπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, επιδιώκοντας ευρύτερες συμμαχίες καθώς η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας θα επηρεάσει αρνητικά πολλούς άλλους κλάδους, εκτός αυτού του εμπορίου.

 

Απαιτώντας «Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία», τα σωματεία των εργαζομένων και οι ενώσεις των αυταπασχολουμένων έστειλαν μήνυμα κοινής πάλης και συντονισμένου αγώνα ενάντια σε κάθε απόπειρα κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων, να συντρίψουν όχι μόνο τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες που ήδη κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο «πνιγμένοι» από τα χρέη και χτυπημένοι από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 7ΜΜ

  
* Αναδημοσίευση  από  τη  στήλη "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" του  «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου