Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η ΕΥΔΑΠ λαϊκή περιουσία. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της.



ΕΥΔΑΠ: Προχωρούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση με τρεις κινήσεις*

Ολοταχώς και με τρεις κινήσεις προχωρά η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αθήνας Πειραιά (ΕΥΔΑΠ) που θα έχει ως συνέπεια οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβό το νερό, χωρίς να εξασφαλίζεται μάλιστα η ποιότητά του, ενώ την ίδια στιγμή κάποια μονοπώλια θα θησαυρίζουν από τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο.
Ειδικότερα:
- Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έγινε η τροποποίηση της παραγράφου 5, του άρθρου 5, του Κεφαλαίου Β' του Κωδικοποιημένου Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, έτσι ώστε να μην είναι αντίθετο στους πρόσφατους νόμους που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και επιτρέπουν την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.
- Προς την κατεύθυνση αυτή, της διευκόλυνσης της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, κινείται και τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση θα μπορεί με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμίζει τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, που ανέρχονται σήμερα, μαζί με τις προσαυξήσεις, σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο ιδιώτης που θα διεκδικήσει την ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο θα έχει εξασφαλισμένα αυτά τα χρήματα, αλλά μπορεί να μη βάλει καν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει την επιχείρηση, καθώς τα ποσά αυτά υπάρχει ενδεχόμενο να υπερκαλύπτουν το οποιοδήποτε τίμημα! 
-Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχη με αυτή για τη ΔΕΗ Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα ορίζεται το χρονοδιάγραμμα και οι σταθμοί υλοποίησης της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων της επιχείρησης το χρονικό αυτό διάστημα δε θα ξεπερνά τους έξι με οκτώ μήνες.
 
Τέλος, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με άλλη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, θα διανεμηθεί το ποσό των 5.325.000 ευρώ που αποτελούν κέρδη παρελθουσών ετών της επιχείρησης, σε όσους ιδιώτες επενδυτές κατέχουν μετοχές της, ως την Παρασκευή 2 Αυγούστου. 

Κι αυτό την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν και πληρώνουν πανάκριβα το νερό, ενώ πρόσφατα επιχειρήθηκε από την ΕΥΔΑΠ να βγάλει «στο σφυρί» το σπίτι ανέργου που της χρωστούσε περίπου 800 ευρώ...

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου