Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος...


 
Τα νέα μέτρα από το Σεπτέμβρη εξηγεί ο Γ. Στουρνάρας*

Βέβαια θεωρεί τα νέα αντιλαϊκά μέτρα από το Σεπτέμβρη και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στοχοποιώντας δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Οικονομικών μας προετοιμάζει για τη λήψη νέων μέτρων, δηλώνοντας πως «η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη», προσθέτει ότι «για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ανοικτή» κι αν βγει δημοσιονομικό κενό, τότε «πρέπει να καλυφθεί με αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και της καρδιάς του κράτους που είναι τα υπουργεία».
 
Οπότε η κυβέρνηση όχι μόνο ξέρει ότι πρέπει να λάβει νέα μέτρα, τουλάχιστον έως το 2016, αλλά ήδη έχει αποφασίσει σε ποιους τομείς θα «χτυπήσει» και προετοιμάζεται κατάλληλα με την κατάθεση της τροπολογίας για απολύσεις-εξπρές και κατάργηση-συγχώνευση φορέων του Δημόσιου με Προεδρικά Διατάγματα δίχως προηγούμενη έγκριση της Βουλής, αλλά και με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον τεμαχισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του δικτύου της.
Η κεντρική επιλογή για μικρότερο κράτος με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών δεν σχετίζεται απλά και μόνο με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - αλλά και με τη δημιουργία κερδοφόρων πεδίων για επενδύσεις των ομίλων.

Άλλωστε το ομολογεί στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς αναφερόμενος στις «ζημιογόνες» δημόσιες εταιρείες δηλώνει ότι «πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες – είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις». 

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πεπατημένη, παραδίδοντας δημόσιες επιχειρήσεις «καθαρές» από χρέη και ακριβούς εργαζόμενους στο κεφάλαιο, όπως έγινε π.χ. με την «Ολυμπιακή». Βέβαια, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν περιορίζονται σε «χρεωμένες» δημόσιες εταιρείες - και ούτε γίνονται μόνο λόγω της οικονομικής στενότητας του κράτους - αλλά και σε κερδοφόρες εταιρείες και μάλιστα πριν την κρίση π.χ. ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ.

Πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους θα δημιουργηθούν και στην Τοπική Διοίκηση. Στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι κινεζικό κρατικό Fund ενδιαφέρεται να επενδύσει στους τομείς των απορριμμάτων και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, προφανώς για να αποκομίσει κέρδη.

Γίνεται σαφές πως η πολιτική αυτή δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στους δημόσιους οργανισμούς που θα βρεθούν στην ανεργία, αλλά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών που θα φορτωθούν τα χρέη των υπό παραχώρηση δημόσιων επιχειρήσεων και φυσικά θα ακριβοπληρώνουν τις υπηρεσίες που θα ελέγχουν πλέον ιδιώτες. Πέραν αυτών των επιπτώσεων, υπάρχει και η εξάρτηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας από ξένα μονοπώλια με την παράδοση και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.


Σχόλιο για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών
εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (ΕΔΩ)

Αναλυτικά το κείμενο:

«Ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί: Ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος. 
Η "διαπραγμάτευση" με την τρόικα, το Σεπτέμβριο, θα γίνει με αφετηρία την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, δηλαδή με νέες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, νέους φόρους και χαράτσια, κατασχέσεις. 

Η φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».

* Από το 902.gr

1 σχόλιο:

  1. Στο βωμό της αδηφάγας κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων συνθλίβονται εκατομμύρια ανθρώπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή