Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Λιμπίζονται ακόμα και τα «κόκκινα» δάνεια.


 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, εννιά διαφορετικά funds συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ζητώντας να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια όλων των ειδών: Επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ναυτιλιακά και γενικά οτιδήποτε επισφαλές ή «κόκκινο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται τα «κόκκινα δάνεια» ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη. Στη συνέχεια, προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που αγόρασαν. 

Ενδεικτικά γράφεται ότι η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια είναι στο 20% με 30% της αξίας τους, για να εξασφαλίσουν μεγάλο περιθώριο κέρδους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν πουληθεί ένα δάνειο, ο αγοραστής αποκτά μαζί και τις εξασφαλίσεις που έχει παράσχει ο δανειολήπτης. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει υποθηκεύσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε ακίνητο για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, το fund αποκτά μαζί με το δάνειο και τις υποθήκες. Ωστόσο, το δάνειο θα εξακολουθεί να το διαχειρίζεται η τράπεζα για λογαριασμό του fund, πιέζοντας για την αποπληρωμή του. 

Τα funds επιδιώκουν είτε να αποσπάσουν στο μέλλον μεγαλύτερες αποδόσεις από το δάνειο που αγόρασαν φθηνά, είτε να πουλήσουν τις υποθήκες και να βγάλουν πολλαπλάσια τα λεφτά τους. Όσο κι αν η κυβέρνηση με την τρόικα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, για διευκολύνσεις τάχα στην εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων, είναι δεδομένο ότι ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. 

Ήδη οι όποιες πενταροδεκάρες έχουν στις τράπεζες δημεύονται σε περίπτωση χρεών, ενώ και η συζήτηση για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με την πρεμούρα ντόπιων και ξένων κορακιών να βάλουν κοψοχρονιά στο χέρι ακόμα και το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας. 

Το κίνημα της αλληλεγγύης που θα βάλει φραγμό σε τέτοιους σχεδιασμούς, με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές σε κάθε δήμο, πόλη και χωριό, πρέπει να δυναμώσει, να τους δυσκολέψει, να τους ανατρέψει.

Αναδημοσίευση από τη στήλη του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» "Από...μέρα σε...μέρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου