Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

«Σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία»

Ν. Καραθανασόπουλος: Πραγματικός 
εχθρός το καπιταλιστικό σύστημα.*

 
Τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς που περιφρουρούν την απεργία τους και συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ενάντια σε ένα νομοσχέδιο-καταπέλτη, για τα εργασιακά και συνολικά για τα λαϊκά δικαιώματα χαιρέτισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.


 Σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως διαχρονικά η φορολογία αποτελεί εργαλείο αναδιανομής σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου, γεγονός που ενισχύεται σε συνθήκες κρίσης. Στάθηκε αναλυτικά στις συνεχείς φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, με τη συμμετοχή τους στα συνολικά φορολογικά έσοδα να μειώνεται από 24% το 2001, στο 8,2% το 2008 και η συμμετοχή τους αυτή να κατρακυλά στο 3,3% για το 2013. 

Ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ, για απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα φορολογικά βάρη και το σύνολο των φορολογικών εσόδων, να βαρύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
 
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του πολυνομοσχεδίου που αφορά τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, τόνισε πως οι ρυθμίσεις του στοχεύουν στην υλοποίηση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Κατήγγειλε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, σχολιάζοντας πως κριτήριο για τη διαμόρφωσή τους, είναι οι ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Στάθηκε επίσης στην αντιδραστική αντίληψη πως η συνεχής μείωση των μισθών θα οδηγήσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνισε πως «αθωώνεται» ο βασικός υπεύθυνος για την ανεργία, που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

«Σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία»

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ, για τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας η οποία προβλέπει πως ο κατώτερος μισθός θα αφορά 25 μεροκάματα επί 8 ώρες, διερωτώμενος μήπως ανοίγει το δρόμο για αύξηση των ωρών εργασίας και φαλκίδευση του 5ήμερου, 45ωρου, 8ωρου. 


Αναφορικά με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τόνισε πως οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου δεν αφορούν μόνο τους σχολικούς φύλακες, τη Δημοτική Αστυνομία και τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά διαμορφώνουν το μηχανισμό με τον οποίο θα γίνονται οι απολύσεις το επόμενο διάστημα, με απλές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε το λαό να οργανώσει την πάλη του, να στοχεύσει στον πραγματικό εχθρό, που είναι το καπιταλιστικό κέρδος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Χαρακτήρισε άσφαιρη την κριτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και τόνισε πως η διέξοδος προς όφελος του λαού βρίσκεται στην ανατροπή αυτού του συστήματος, στην έξοδο από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με μονομερή διαγραφή του χρέους.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου