Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές...



Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβερνητική τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί δεν αφορά την πραγματική ανακούφιση του λαού, αλλά στόχο έχει να εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας. 

Μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι θα παραμείνουν σε ομηρία όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ρύθμιση εκφράζει την αγωνία της κυβέρνησης όχι για το πώς θα ανακουφιστεί ο λαός αλλά για το πώς θα πληρωθούν οι οφειλές, οι οποίες αυξήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης με τη φορολεηλασία που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις στα λαϊκά στρώματα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι ίδια με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και οι δύο αγωνιούν πώς θα εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τονίζοντας ότι «είναι υποταγμένοι, είναι δεσμευμένοι στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δε θα στηρίξει τη συγκεκριμένη φορολογία.

Τοποθέτηση Χρήστου Κατσώτη
 
H κυβερνητική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων, υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έρχεται να διασφαλίσει την είσπραξη των χαρατσιών για λογαριασμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, το πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία (Δείτε ΕΔΩ το βίντεο).


Η συζήτηση ξεκίνησε νωρίτερα με τις τοποθετήσεις των συναρμόδιων υπουργών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε προκλητικά ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αποσιωπώντας ότι τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που έχουν επιβληθεί, όσες και αν είναι οι δόσεις, υποστήριξε ότι με την τροπολογία επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε ρύθμιση και οι φορολογικές οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 1η Οκτώβρη.

Με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις, προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις για την είσπραξη των μεγάλων οφειλών, αν και για το κεφάλαιο ισχύει καθεστώς νόμιμης φοροασυλίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πλήρης στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), το οποίο όμως μέχρι στιγμής κυνηγάει ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την «άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στο σκέλος της τροπολογίας που αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και έκανε λόγο για γενναία ρύθμιση που διακρίνεται από ευαισθησία.

Θέλοντας να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες της αντιασφαλιστικής επίθεσης, υποστήριξε ότι εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, δε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Όμως η ίδια η κυβέρνηση είναι που μείωσε εκ νέου τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θα «βουλιάξει» ακόμη περισσότερο τα Ταμεία.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η λύση για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι η "εκτέλεση σε δόσεις" που μας προτείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. 

Μοναδική λύση για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το σύνολο των λαϊκών οικογενειών είναι να οργανώσουν τους αγώνες τους για να βάλουν στην ημερήσια διάταξη την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ξεκινώντας απ’ την άμεση ανάκτηση απωλειών λόγω της κρίσης. 

Να διεκδικήσουν πραγματικά μέτρα ανακούφισης, όπως είναι η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ. 

Να πληρώσει η πλουτοκρατία με φορολόγηση 45% στα διανεμόμενα και μη κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου