Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΚΚΕ: Έρχεται μεγαλύτερο ξεζούμισμα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ*

 
Σε ανακοίνωσή του, για τα «στρες τεστ» των τραπεζών, 
το  Γραφείο  Τύπου  της  ΚΕ  του  ΚΚΕ  σημειώνει:
  
«Η "επιτυχία" των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής δε θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους, αφού αυτές πραγματοποιήθηκαν με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολό τους. 

Συνεπώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών. Χαρακτηριστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που βρίσκονται προ των πυλών.

Η όλη συζήτηση για την "επιτυχία" συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για τη θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δε θα γίνει καλύτερη. Η αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που σηματοδοτούν τα stress test αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που προσδοκά σε περισσότερο και φθηνότερο δανεισμό. 

Δικαίως μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Η όλη συζήτηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης μέρας και τον καλύτερο τρόπο πραγματοποίησής της, για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αποπροσανατολίζει απ' το ουσιαστικό: πως αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης. 

Γι' αυτό και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να περιμένουν συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"  του  Ριζοσπάστη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου