Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Όλα τα σφυριά των αστών στον ίδιο στόχο...

 Ε, όχι και κόντρα στη λιτότητα... *
 
 
«Ντέρμπι κορυφής στο Μιλάνο. Ολάντ και Ρέντσι αναμένεται να συγκρουστούν με τη γραμμή λιτότητας του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση». 

Κάπως έτσι παρουσιάζουν τα αστικά ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Γερμανία, από τη μια, και τις Γαλλία - Ιταλία, από την άλλη. 

Το γράφουν έτσι ώστε διαβάζοντάς το κανείς να νομίσει ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας πασχίζουν να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική κόντρα στην αντιδραστική Γερμανία. 

Και ότι οι αντιθέσεις είναι αγεφύρωτες.  

Βεβαίως, οι αντιθέσεις στην ΕΕ είναι υπαρκτές, αφού κάθε κράτος - μέλος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων, απ' αυτήν τη σκοπιά κοντράρονται, αλλά η ΕΕ προχωράει με αντιθέσεις και συμβιβασμούς. 

Όσον αφορά τη «σύγκρουση με τη γραμμή λιτότητας», σημειώνουμε τα εξής: 
Η ιταλική κυβέρνηση έκανε 36 δισ. ευρώ περικοπές από τον προϋπολογισμό σε τομείς κάλυψης λαϊκών αναγκών, προωθεί αναδιαρθρώσεις στην Ασφάλιση, ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών.

 Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές 50 δισ. ευρώ και συζητά με τους βιομήχανους μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου. 

Όχι και κόντρα στη λιτότητα, λοιπόν... Απλώς μεταθέτουν χρονικά το στόχο του 3% στο έλλειμμα με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.


Όσο πάει πιο χαμηλά

Χαρακτηριστικά συντονισμένης ομοβροντίας αποκτά η προσπάθεια των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και όλων των επιτελείων του συστήματος να σκύψει κι άλλο το κεφάλι ο λαός, να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεών του. 

Την κοροϊδία του «κοινωνικού μερίσματος» της συγκυβέρνησης για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, διαδέχτηκαν τα ψίχουλα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάφτισαν τα ψίχουλα «παροχολογία» και ο ίδιος ο Τσίπρας έσπευσε να μας «πληροφορήσει» ότι κόσμος τον πλησιάζει και του λέει ότι θα είναι ευχαριστημένος και τα μισά να δώσει από τα ψίχουλα που τάζει...

Προχτές, σειρά είχε το «Εθνος», με το κύριο άρθρο του να μας περιγράφει τον «υπεύθυνο πολίτη»: «Όπως δεν πρέπει ο πολιτικός ή το κόμμα να προσβλέπει σε εκλογικά οφέλη προβαίνοντας σε παροχές που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας, έτσι θα πρέπει και ο υπεύθυνος πολίτης να μην τις επιδιώκει, διότι εκείνο που κάνει είναι να πριονίζει το δέντρο πάνω στο οποίο κάθεται και ο ίδιος»...

Όλα τα σφυριά των αστών στον ίδιο στόχο: Στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» να μην παλέψουν οι εργαζόμενοι για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους στα χρόνια της κρίσης και κυρίως να μη συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, να μη διεκδικήσουν με βάση αυτόν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

«ΔΙΑΣΚΕΨΗ  ΤΗΣ   ΕΕ   ΓΙΑ  ΤΗΝ 
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΕΔΩ)
 
*Από τη στήλη  "Από...μέρα   σε...μέρα"  του Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου