Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

...καταφέραμε να βάλουμε το Ασφαλιστικό σε νέες, πιο στέρεες βάσεις. Το νοικοκυρέψαμε...

Γιάννης Βρούτσης: «Στοχευμένες διασταυρώσεις στην 
παροχή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους»*
 
 
«ΗΛΙΟΣ»  Οκτώβρη:  Συνεχίζεται  η 
ασφαλιστική - συνταξιοδοτική φτώχεια
 
Στην ίδια και χειρότερη γραμμή της σκληρής αντιασφαλιστικής επίθεσης και των αιματηρών περικοπών σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού κινήματος, διαβεβαίωσε ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση και το επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 17ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ», που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Οκτώβρη.
 
Κατά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο υπουργός μεταξύ άλλων θριαμβολόγησε για τον ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό «Καιάδα», λέγοντας ότι:

«Τα δύο τελευταία χρόνια με σχέδιο, οργάνωση και, κυρίως, πολλή δουλειά καταφέραμε να βάλουμε το Ασφαλιστικό σε νέες, πιο στέρεες βάσεις. Το νοικοκυρέψαμε, αποκαταστήσαμε κραυγαλέες αδικίες, στρεβλώσεις και διαρροές, εμπεδώσαμε μια πιο υγιή ασφαλιστική συνείδηση σε πολίτες και επιχειρήσεις. Κυριότερα, όμως, ενισχύσαμε την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος, φέρνοντάς το ξανά σε ταμειακή ισορροπία».

Δίνοντας το νέο στίγμα του επικείμενου συνολικού πέλεκυ, ο υπουργός τόνισε: «Ακόμη, με την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος "ΗΛΙΟΣ", προχωρούμε σε μια νέα δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων για την αποτύπωση των δικαιούχων, αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία, όπως π.χ. η παροχή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους, όπου η σχετική δαπάνη των 664.862 οικογενειακών επιδομάτων που παρέχονται σε συνταξιούχους 35 ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται σήμερα στα 462 εκατ. ευρώ ετησίως».

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο υπουργός αναφέρεται στα επιδόματα που δίνονται όταν καταβάλλεται η σύνταξη στο δικαιούχο εάν η σύζυγός του δεν εργάζεται ή για τα τέκνα του δικαιούχου έως 18 ετών ή εναλλακτικά για τέκνα έως 24 ετών σε περίπτωση σπουδών. 

Το ύψος αυτών των επιδομάτων διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και είναι βέβαιο ότι ο πέλεκυς δεν θα αφορά τις περιπτώσεις της «παραβατικότητας», αλλά συνολικά σε βάρος των συνταξιούχων με βάση και τη «μελέτη του ΟΟΣΑ» για γενικευμένες περικοπές επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Οκτώβρη του 2014 αποτυπώνεται η κλιμακούμενη συνταξιοδοτική ένδεια εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων εξαιτίας της ασκούμενης αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Ειδικότερα:
 
- 1.023.519 συνταξιούχοι λόγω γήρατος λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις στις κατηγορίες από 0 έως 800 ευρώ που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 130,22 ευρώ έως 743,62 ευρώ το μήνα!!! 
 
- 296.545 συνταξιούχοι καλούνται να ζήσουν με συντάξεις λόγω θανάτου στις κατηγορίες από 0 έως 800 ευρώ που κατά μέσο όρο κυμαίνονται το μήνα από 135,98 ευρώ μέχρι 754,29 ευρώ!!! 
 
- 184.121 συνταξιούχοι καλούνται να ζήσουν με συντάξεις λόγω αναπηρίας στις κατηγορίες από 0 έως 800 ευρώ που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 166,03 ευρώ μέχρι 747,50 ευρώ το μήνα!!!
  Συνολικά δηλαδή 1.504.185 συνταξιούχοι καλούνται να ζήσουν και να επιβιώσουν με συντάξεις που κυμαίνονται από 0 έως το πολύ 754 ευρώ το μήνα, με τη μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών να κυμαίνεται στα ποσά από 0 έως 500 ευρώ το μήνα!!!

Η συνταξιοδοτική φτώχεια αποτυπώνεται πιο γλαφυρά στις επικουρικές συντάξεις, που συνολικά δίνονται σε 1.184.493 συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην κατηγορία λόγω γήρατος, οι 1.174.493 λαμβάνουν μηνιαία επικουρική σύνταξη που αναλογεί σε μόλις ...183,96 ευρώ!!!

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου