Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: Εκτεταμένη χρήση βομβών διασποράς από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου



Το μέγεθος του εγκλήματος της αντιδραστικής κυβέρνησης των φασιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων του Κιέβου εναντίον των κατοίκων των νοτιοανατολικών περιοχών, αποδεικνύεται τόσο μεγάλο, που ούτε οι ΜΚΟ - όργανα των ιμπεριαλιστών δεν μπορούν παρά να το παραδεχτούν. 

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση -των απαγορευμένων στις περισσότερες χώρες- πυρομαχικών διασποράς στην ανατολική Ουκρανία.

Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, διασκορπίζοντας δεκάδες μικρότερες βόμβες σε μια περιοχή μεγέθους ενός σταδίου. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους βάσει μιας σύμβασης που το 2010 έγινε διεθνής νόμος, αλλά η Ουκρανία δεν την έχει υπογράψει.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι πραγματοποίησε επί μία εβδομάδα έρευνα στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τον Απρίλη, και τεκμηρίωσε την εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς. 

Προσθέτει ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για αρκετές επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς» που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στο Ντονέτσκ. 

Σε 12 επεισόδια που τεκμηριώθηκαν, πυρομαχικά διασποράς σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος, ανέφερε η οργάνωση. Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο του Ερυθρού Σταυρού στις 2 Οκτώβρη στο Ντονέτσκ πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες, με πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως αναγνώρισε τα πυρομαχικά διασποράς από τα θραύσματα και το χαρακτηριστικό κρατήρα που δημιουργούν, από υπολείμματα που βρέθηκαν στα σημεία όπου έπεσαν τα πυρομαχικά αυτά και από υπολείμματα των ρουκετών που βρέθηκαν εκεί κοντά.

Αρνείται την ευθύνη το Κίεβο

Η ουκρανική κυβέρνηση έσπευσε -ως συνήθως- να αρνηθεί την ευθύνη. 

«Δεν χρησιμοποιούμε πυρομαχικά διασποράς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από την αεροπορία και η αεροπορία μας δεν έχει πετάξει από τις 5 Σεπτέμβρη, όταν και ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το πόρισμα του HRW «εντελώς αβάσιμο».

Σε μία προσπάθεια να τηρήσει ίσες αποστάσεις το Παρατηρητήριο υποστήριξε ότι «παρ' ό,τι δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι συνθήκες δείχνουν πως αντικυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνες για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς». 

Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός «χωλαίνει», καθώς, όπως προαναφέρθηκε οι βόμβες διασποράς μπορούν να ριφθούν μόνο από αεροπλάνα, που οι πολιτοφύλακες δεν διαθέτουν.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου