Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

«...θυσίες χωρίς ημερομηνία λήξης»

Προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού: Φοροεπιδρομή 
και άγρια  αντιλαϊκά μέτρα χωρίς  ημερομηνία λήξης*


Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο αποτυπώνει τη συνέχιση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, για τη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Το προσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στο πλαίσιο της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ, και των κανονισμών της δημοσιονομικής πειθαρχίας για κάθε κράτος - μέλος. Δηλαδή, την προληπτική και ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχίζεται και στη φάση της ανάκαμψης

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, έκανε σαφές πως οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΔΝΤ - ΕΕ ή ΗΠΑ - Γερμανία, είτε αυτές αφορούν στη «σιδερένια» δημοσιονομική πειθαρχία είτε στη δημοσιονομική χαλάρωση, αντιθέσεις στις οποίες συμμετέχουν και τα ελληνικά κόμματα της αστικής διαχείρισης, έχουν στο επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

«Όλοι οι παίχτες», σημείωσε, σε αυτό που συμφωνούν είναι ότι «πρέπει να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Που σημαίνει τη δημιουργία ενός ακόμη ευνοϊκότερου εδάφους για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. 

Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει χειρότερες προϋποθέσεις, διαμόρφωση συνθηκών όπου θα πωλείται πολύ πιο φθηνά η εργατική δύναμη. Μόνο έτσι μπορεί να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Αυτή είναι και η στρατηγική σύγκλιση συγκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Και αυτό, όπως σημείωσε, προσπαθούν να αποκρύψουν με το πολωτικό κλίμα, άκρως αποπροσανατολιστικό, που προσπαθούν να διαμορφώσουν.

Αναφερόμενος πιο ειδικά στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ανέδειξε τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα: «Αφενός μεν έχουμε αύξηση για το 2015 των φορολογικών εσόδων, ανεξαρτήτως πυροτεχνημάτων που ρίχνει η κυβέρνηση», τόνισε, και ανέφερε τη μονιμοποίηση των δήθεν έκτακτων χαρατσιών του «τέλους αλληλεγγύης», του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, του ΕΝΦΙΑ, κ.ά.

«Αφετέρου», πρόσθεσε, «ενώ υπάρχει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,7 δισ. ευρώ, μειώνεται ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών, ιδιαίτερα όσον αφορά στη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δαπανών για την Υγεία και για την περίθαλψη».

«Πολύ δε περισσότερο», τόνισε, «αποκτά μεγαλύτερη, ιδιαίτερη βαρύτητα αυτός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας, όταν η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το 2015 θα είναι έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα με ρυθμούς 2,9%. 

Άρα, λοιπόν, όταν και σε συνθήκες ανάκαμψης του 2015 έχουμε έναν τόσο βαρύ αντιλαϊκό προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, στο όνομα όχι του να αρθεί η ανάκαμψη, αλλά στο όνομα του να διατηρηθούν οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί της ανάκαμψης. 

Άρα, θυσίες χωρίς ημερομηνία λήξης».

«Εμείς μιλάμε στο όνομα των αναγκών και της ικανοποίησης, και όχι στο όνομα της διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας», όπως η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος. 

«Εμείς λέμε καθαρά ότι υπάρχει τέτοιος δρόμος, είναι ο δρόμος που απαντά στο ζήτημα του πώς η εργατική τάξη, ο λαός, θα πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, θα είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίζει για το τι θα αναπτυχθεί και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου